Na brněnském náměstí Svobody se 11. listopadu otevíraly první lahve Svatomartinského vína, lidé mohli ochutnat sto vzorků vín. Na snímku herec Martin Kraus (vpravo) nalévá víno návštěvníkům akce. Svatomartinské slavnosti vína se konají i v řadě dalších moravských a českých měst.

Na brněnském náměstí Svobody se 11. listopadu otevíraly první lahve Svatomartinského vína, lidé mohli ochutnat sto vzorků vín. Na snímku herec Martin Kraus (vpravo) nalévá víno návštěvníkům akce. Svatomartinské slavnosti vína se konají i v řadě dalších moravských a českých měst. Zdroj: ČTK

Dnes se otevírají první lahve Svatomartinského vína

Dnes se v Brně a na dalších místech v zemi otevírají první lahve letošního Svatomartinského vína. Na trhu jich bude kolem 1,9 milionu. Oproti minulým dvěma rokům to znamená pokles produkce. Některé firmy ale počítají pro letošek s větším prodejem.

Známku letos získalo 342 vín od 107 firem, 88 vzorků hodnocením neprošlo. Už loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Růst produkce mladých vín letos plánuje společnost VINIUM Velké Pavlovice. Loni firma vyrobila čtvrt milionu lahví, letos jich bude 310.000, řekl ČTK obchodní ředitel Vinia Viliam Hranec. Produkci Svatomartinských vín firma zvýšila i přes nižší úrodu na vinici. "Je fakt, že na počátku kampaně měli sklepmistři obavy, když vyslechli požadavek obchodního oddělení společnosti na takové rekordní množství Svatomartinského vína. Nakonec to ale dobře dopadlo," uvedl Hranec.

Nejvíce Svatomartinských vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal s 59 víny, u růžových převládá Svatovavřinecké se stejným počtem vzorků.

Odborníky překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. "Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínajícím u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu," uvedl Marek Babisz z Národního vinařského centra.