Howard Lutnick

Howard Lutnick Zdroj: Twitter.com

Sám neměl na studium, ale teď dal jako úspěšný podnikatel své škole 65 milionů dolarů

Dávat své alma mater peníze je zvyk rozšířený hlavně v Americe. Howardovi Lutnickovi zemřeli oba rodiče ve věku, kdy se dostal na Haverfordovu univerzitu. Najednou neměl na školné. V tom však dostal telefonát od děkana školy Roberta B. Stevense, který mu řekl jedinou větu: “Howarde, tvé čtyři roky studia zde budou zadarmo.”

Tato věta změnila Lutnickovi život. Jeho příběh popsal web articles.philly.com. I on se totiž  rozhodl dobro oplácet. Nyní je ten samý Lutnick šéfem finační firmy BGC Partners, která zaměstnává 8000 lidí po celém světě. Své bývalé univerzitě dal za posledních 25 let už 65 milionů dolarů.

Lutnick však pomáhá i jinde. Například pozůstalým z rodin jeho první firmy, kde mnoho zaměstnanců přišlo o život při útocích na dvojčata v New Yorku 11. Září 2001. Těmto rodinám 658 mrtvých zaměstanců poslal za pět let až 180 milionů dolarů.

V projevu na Haverfodově univerzitě studentům a rodičům nedávno Lutnick řekl: “Pokud
máte možnost někomu pomoci, pomožte mu. Pokud nepomůžete, nemusíte se cítit provinile.  Ale příště až takovou možnost uvidíte, využijte jí. Můžete tak změnit někomu život, tak jako Haveford změnil život mě.