Francouzská ministryně kultury si uřízla ostudu: Nečte knihy a nezná základní věci

Francouzská ministryně kultury si uřízla ostudu: Nečte knihy a nezná základní věci Zdroj: profimedia.cz

Francouzská ministryně kultury si uřízla ostudu: Nečte knihy a nezná základní věci

Pravda bývá pro politiky někdy hodně bolestivá. Své si v tomto směru právě užívá francouzská ministryně kultury Fleur Pellerinová (41). Jak se ukázalo, tak žena, která vystudovala ekonomii a management, je více nekulturní, než je na šéfku kultury zdrávo. A sklízí za to velký posměch. Informoval o tom web thelocal.fr.

V pondělí ministryně, která se narodila v jihokorejském Soulu a v šesti měsících ji adoptovala francouzská rodina, přiznala, že dva roky nečetla vůbec žádnou knihu. Jenže pro ženu, která se koncem srpna stala šéfkou rezortu kultury, to je v očích Francouzů něco nenormálního.

V neděli si také nebyla Pellerinová schopna vzpomenout v televizní diskusi na jedinou knihu Patricka Modiana, který nedávno získal Nobelovu cenu za literaturu. Vzpomenout si ani nemohla, protože žádnou také nečetla. Trapné bylo, že v televizi vystoupila jen pár minut poté, co obědvala právě s Modianim. O čem s ním tedy vedla diskusi, je záhadou.

Pellerinová tvrdí, že dva roky žádnou knihu nečetla, protože předtím byla ministryní pro inovace a digitální ekonomiku. Ovšem i tím si u veřejnosti naběhla. Je jednou ministryní kultury a má být proto i v tomto směru „odbornicí“.

Francouzi si sice dělají ze své ministryně srandu, ale více je trápí, že země se utápí v hlubokých ekonomických problémech, trpí rekordní nezaměstnaností a není schopna pod vedením socialistického prezidenta Hollanda jakýchkoli smysluplných reforem.