Facebook

Facebook Zdroj: Facebook

To nám ten Listopad zase oživili

Jak se blíží pětadvacáté výročí listopadové revoluce, tím smutnější věci se dějí. Shlédl jsem sestřih televizního dokumentu "Pavel Wonka se zavazuje", postavený na výpovědích estébáků. Protože se nad ním rozčílil nejen historik Petr Blažek. Krajčo je Krajčo, ředitelka Nadace Charty 77 slaví s Lubomírem Štrougalem narozeniny a ve veřejném prostoru vrcholí bitva o Ústav pro studium totalitních režimů.

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivPetr Blažek‎

Volba ředitele/ředitelky Ústavu pro studium totalitních režimů Babišova iDNES napsala včera, že byl Pavel Wonka důvěrníkem StB od roku 1976. Ve skutečnosti nikdy nebyl v této kategorii spolupracovníka StB veden. Závazek, který patrně v červenci 1983 Pavel Wonka podepsal, předal v roce 1991 policejním vyšetřovatelům bývalý příslušník StB Zdeněk Špulák - ve svazku StB nebyl, ten byl zničen v roce 1989 při „skartacích”, když ministerstvo vnitra zametalo stopy po zločinech. Otištěn byl již ve stejném roce v Lidových novinách. Paní režisérka Rudinská ho „objevila“ o dvacet let let později. A nepřipomíná zásadní věc - výsledkem údajné spolupráce bylo Wonkovo odsouzení v lednu 1984, následovalo odvolání prokurátora a Wonka si šel sednou do vězení. Zatčen byl opět v roce 1986 v souvislosti se svou a bratrovou ohlášenou kandidaturou do parlamentu a potřetí byl poslán za mříže krátce před svou smrtí v roce 1988. Smrt byla otřesná - zemřel v cele se záchodovým prkýnkem naraženým na krku s podezřením ze znásilnění od dvou primitivních spoluvězňů. Lepší výsledek spolupráce si těžko představit. Je to další pěkný dárek k 25. výročí pádu komunistických režimů. Paralela s Fučíkem je trapná.

K tomu připojím pár doplňujících informací o dokumentu. Koproducentem je Česká televize. Grantem ho podpořil Státní fond kinematografie, když v žádosti o podporu byl uveden záměr "Pavel Wonka - advokát chudých". Skoro se chce říct, že kvůli koblize paní dokumentaristka podfoukla i fond. Finanční dar poskytl také hejtman Královéhradeckého kraje, Lubomír Franc, který se stal hejtmanem v rámci koalice ČSSD a KSČM. Na Hithitu je projekt veden jako neúspěšný s příspěvky ve výši 7 %. Ze sestřihu je patrné, že dokument je postavený na výpovědích tří estébáků, kteří pracovali na tzv. vnitřním nepříteli. Pro ty, kdož si to nemohou pamatovat, to byla ta nejhorší svoloč, která v StB byla.

Odkaz zde

 

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivOndřej Chutný

Čistá bolest..To, že je Krajčo píča, víme už velmi dlouho, ale kdo by si pomyslel, že "prorežimní umělec" je tak nadčasovej termín?


Facebook IkonyFacebook Ikony|archivMartin Vadas

Vítám krok pana Adriana Portmanna, Ph.D., který se s důvěrou obrací na nezávislý soud poté, když vyčerpal veškeré prostředky mnoha přátelských upozornění na selhání a nezákonná jednání státních orgánů. Je nešťastné, že masivní předvolební kampaň zatemnila zrak mnoha ovčanů a zajistila znovuzvolení mj. i některých senátorů, kteří se na pochybení ve vztahu Senátu k ÚSTR podíleli. Kolik dalších škod bude muset soud ještě konstatovat, aby se senát probudil z letargie?

Dodejme, že Adrian Portmann je švýcarský historik a podal žalobu na výběrové řízení na šéfa ÚSTRu.

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivFrantišek Kostlán

Míra bolševické arogance Boženy Jirků, šéfky Nadace Charty 77, je úměrná jejím známostem. Štrougal byl za komunismu ministrem vnitra a předsedou vlády a jako takový byl a je jedním z hlavních viníků toho, co se tu před listopadem 89 odehrávalo. Štrougal mj. jako ministr vnitra po jistou dobu velel i Sboru národní bezpečnosti, tedy i StB i uniformovaným fízlům. To, že měl v perestrojce trochu liberálnější názory na ekonomiku než Jakešovci ho rozhodně z ničeho nevyviňuje. Doporučuji rozhovor přečíst celý, hodinu před tím ovšem polknout kinedril.

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivDaniel Kroupa

"Ti komunisté jsou jako vajgly v hajzlu. Spláchnete je a oni vyplavou," varoval mě v roce 1990 přítel. Pozoruhodné je, že vyplouvají i pětadvacet let po prvním spláchnutí. Říkám si, že jestli něco nepodnikneme, budeme v tom hajzlu my.

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivMartin Schmarcz

Tak jsem si v Reflexu přečetl, že šéfka pražského ANO a hlavní vyjednavač nové koalice Kleslová se přiznala k tomu, že byla rozvědčicí StB (proto má čistý lustrák, I. správa StB, rozvědka, pod lustrační zákon totiž nespadá). Jejímu vysazení v USA či Kanadě zabránila až Sametová revoluce. Navíc její manžel Klesl (rovněž StB) se podílel na likvidaci Evžena Šírka, nepohodlného šéfa polistopadové protikorupční policie. Ach jo, StB is back!!!

FacebookFacebook|Facebook

Facebook IkonyFacebook Ikony|archivJirka Fíla

Teď mě kolega dostal, úžasný chlapský fór! "Víš proč se ženy vdávají v bílém? Protože je to standardní barva domácích-spotřebičů."

 

Vdala se nám kolegyňka Andrea Holopová. Za europoslance Petra Macha. My tajní ctitelé si můžem strčit ruce zpátky do kapes. Andreo a Petře, ať se vám spolu daří.

Jo, a chystáme se na Movember. A co vy?

FacebookFacebook|Facebook

Narozeniny oslavil náš bývalý šéfredaktor Pavel Šafr. Tak mu jeden z vtipálků poslal zdravici. K té se připojujeme! Na zdraví, šéfe! A vám všem ostatním přeje pozitivnější dny a oslavy naší státnosti kolega Vrána ;)

FacebookFacebook|Facebook

 

Facebook není jen největší a nejpropracovanější seznamka světa, je to i sociální zpravodajská síť, která nám poskytuje svého druhu kritický filtr. V informačním smogu pro každého z nás "přátelé na fejsu" vytvářejí každodenní zpravodajský set. Zbavený informací, které nepotřebujeme vědět. A takhle je to i s Vrabčákem podle Facebooku. Pošlete nám i vy své týdenní sety, jak jste viděli svět vy prostřednictvím svých přátel.