Kdo jsou cvoci a zakuklení rasisté

Kdo jsou cvoci a zakuklení rasisté Zdroj: profimedia.cz

Kdo jsou cvoci a zakuklení rasisté

Britskému premiérovi Davidu Cameronovi teče do bot. Kdyby bývalo Skotsko hlasovalo pro nezávislost, byl by podal demisi, sliboval. Ale Skotsko Neskotsko, cosi klouzavého se mu lepí na podrážky.

Den po skotském referendu se chlubil, jak mu královna radostí do telefonu „předla jako kočička“, aniž si všiml zapnutých mikrofonů, které jeho ústavní faux pas natočily k veřejnému pobavení a politickému ztrapnění. Po pokorné omluvě se rychle otřepal a pustil se do boje s islámským chalífátem vysláním všech tří vojenských letounů (nebo byly čtyři?), aby na džihádisty udělaly bubáky, aniž na ně shodily nějakou pumu (ty se v arzenálu tak narychlo nenašly a budou se teprve objednávat).

Pak promarnil příležitost chlapsky zahřímat na džihádisty domácí a za něho to musela udělat ministryně vnitra Theresa Mayová, jejíž jaguáří střevíce kdysi za sexuálně vyzývavé označil slavný jízlivec, televizní moderátor Jeremy Paxman.

Do toho mu ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) uprchl už druhý poslanec. Jediný způsob, jak Británii zachránit před deseti lety labouristického socialismu, je koalice konzervativců s UKIP – varoval euroskeptický europoslanec Daniel Hannan. Jenže ta nebude možná s Cameronem v sedle, ujistil dávno voliče UKIP Nigel Farage poté, co jeho stranu Cameron nazval „cvoky a zakuklenými rasisty“.

Na stranické konferenci mu v tvrdého vůdcovského konkurenta vyrostl londýnský primátor a věčný vtipálek Boris Johnson, jenž vyhlásil boj uprchlíkům k UKIP vtípkem „hrát si s nimi je jako spustit se s vysavačem“, zatím co mu k UKIP uprchl jeho vlastní primátorský náměstek. Cameronovi dal povolení příst jako kočička, když ho vyhlašoval za „jediného vůdce, který stranu může vést k vítězství“. Což je politický kýč nepochybně znamenající, že mu brzy půjde po krku.

Text původně vyšel v tištěném Reflexu č.41/2014.