Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Google bude v roce 2020 nejdražší firmou světa, bude mít hodnotu bilion dolarů

Ne Apple, jak se předtím předpokládalo, ale Google bude v roce 2020 nejhodnotnější firmou světa. Měla by v tomto roce dosáhnout hodnoty jednoho bilionu dolarů (což je pro představu jednička a za ní 12 nul). Tvrdí to ve své zprávě Colin Gillis, finanční analytik brokerké firmy BGC Capital. Zpráva byla vydána minulý pátek a informoval o ní web news.com.au.

Podle zprávy se Google dostane před Apple a jiné firmy hlavně díky svým různorodým investicím  - ať už jde o auta, co řídí sama sebe, nebo o kapitál vložený například do nových robotických technologií.

Dnes je přitom nejhodnotnější firmou na burze Apple, jehož cena byla v tomto směru vyčíslena na 599 miliard dolarů a je tak daleko před Googlem, který má hodnotu 372 miliard dolarů. Apple také zatím poráží Google v zisku – minulý rok vydělal 170 miliard dolarů, zatímco Google 55,5 miliardy.

To se však podle Gillise změní právě z toho důvodu, že Google investuje do nových technologií, zatímco Apple se víceméně zaměřuje stále na stejnou sortu elektronických výrobků, ať už jde o tablety nebo telefony. Ne všichni však s Gillisem souhlasí.

Například miliardář Carl Icahn si myslí, že to bude přesně naopak. Podle něj jsou nyní akcie Applu silně podhodnoceny, jejich reálná cena je prý přes 200 dolarů za akcii, nikoliv 100 dolarů, za které se obchodují dnes. Pokud by akcie Applu dosáhly skutečně ceny přes dvě stě dolarů, měla by společnost ihned hodnotu 1,2 bilionu.