Panenka Barbie a její přítel Ken jako osobnosti uctívané v různých náboženstvích

Panenka Barbie a její přítel Ken jako osobnosti uctívané v různých náboženstvích Zdroj: ČTK

V Argentině po protestech věřících zrušili výstavu svatých Barbie

Panenka Barbie a její přítel Ken se dokážou "vžít" do mnoha rolí, ale coby světce je lidé neuvidí. V argentinském Buenos Aires byla kvůli protestům a výhrůžkám zrušena výstava, na níž se tyto plastové hračky měly představit jako osobnosti uctívané v různých náboženstvích.

Umělci Emiliano Paolini a Marianella Perelliová vytvořili pro výstavu nazvanou "Barbie: Náboženství z plastu" legendární panenku představující Pannu Marii, oblékli ji také jako Johanku z Arku nebo Pannu Marii Guadelupskou, která je ochránkyní Mexika. Jindy se zase "převtělila" do podoby hinduistické bohyně zla Kálí. Umělohmotného fešáka Kena Paolini s Perelliovou ukřižovali, udělali z něj Buddhu a nebo svatého Šebestiána.

"Dostaly se k nám výhrůžky z celého světa," řekl agentuře AP Paolini, který se sám považuje za zbožného člověka. "Je to padlé na hlavu, ...špatně si vyložili naše díla," posteskl si. Vysvětluje, že si ikonickou panenku zvolili proto, že "v náboženství vždy madonu představují nejkrásnější ženy a dnes je nejkrásnější ženou Barbie". Portréty zobrazující Pannu Marii ukazují, jak lidé v různých dobách chápali ženskou krásu, dodal Paoloni.

Výstava měla podle původních plánů začít dnes.