Drákula režiséra Toda Browninga z roku 1931

Drákula režiséra Toda Browninga z roku 1931 Zdroj: CSFD.cz

Archeologové našli tunely, ve kterých byl vězněn legendární Drakula

Z literatury je valašský kníže Vlad III. známý pod jménem Drakula a byl prý upírem. Realita je poněkud jiná, i když jeho život byl mimořádně dramatický a tento vládce skutečně proslul nebývalou krutostí. Archeologové teď oznámili, že našli v Turecku kobky a tunely, ve kterých byl mladý „Drakula“ vězněn. První o tom informoval Hurriyet Daily News.

Zatím se předpokládalo, že Vlad III. byl vězněn za svého otce někde v Istanbulu, jenže turečtí archeologové teď říkají, že byl vězněn na hradě Tokat, který se nachází v centrální části země. Na něm byla zahájena v roce 2009 rekonstrukce a byly tam objeveny tajné tunely a kobky. „Celé je to velmi záhadné,“ říká vedoucí archeolog Ibrahim Çetin. Informace ale svědčí o tom, že Drakula se tam několik let mohl nacházet.

Postava Drakuly jakožto upíra se poprvé objevila v románu Brama Stokera v roce 1897 a byla založena právě na historické postavě Vláda III. Od té doby je známá po celém světě. V Rumunsku je ale Vlad považován za hrdinu, který bojoval pro Turkům.