Pacifičtí mroži se snaží v Arktidě najít led pro odpočinek

Pacifičtí mroži se snaží v Arktidě najít led pro odpočinek Zdroj: NOAA

35 000 mrožů vyplavalo na pláži na Aljašce. Nikdo neví proč

Globální změny klimatu jsou sice některými lidmi zpochybňovány, ale že mají zcela nevypočitatelné dopady na přírodu je zřejmé. Deník The Independent například informoval o zcela neobvyklém chování mrožů na americké Aljašce, kteří se objevili na pláží na severozápadě této oblasti.

Na rozdíl od tuleňů, nemohou mroži donekonečna plavat ve vodě. Musí si také odpočinout, což je v Arktidě čím dál těžší, protože nemůžou najít dostatek ledu, na kterém by mohli ležet. Většinu zim kdysi trávili mroži u Beringova moře, ale doba se mění. Na ledu mroží samičky rodí a samci z mořského dna loví šneky a červy, kteří žijí pod vodou v relativně malé hloubce. Nyní však led ustoupil daleko od břehů a hloubka ke dni moře je až dva kilometry. Kvůli tomu na mnoha místech mroži nemohou ani lovit, ani nemají kde odpočívat. Proto se objevují i na nečekaných místech.

Mroži již byli viděni na Aljašce mimo své přirozené teritorium také v letech 2007, 2009 a 2011. Jenže teď jich je neobvykle mnoho. „Tato zvířata nám říkají to, co už víme od polárních medvědů. Klimatické podmínky v Arktidě se velmi rychle mění a nyní je nejvyšší čas, aby si toho všiml svět a začal jednat, řekla Margaret Williams deníku Independent z organizace World Wildlife Fund.