V Chicagu 23. září oslaví Den Davida Bowieho

V Chicagu 23. září oslaví Den Davida Bowieho Zdroj: ČTK

23. září je Den Davida Bowieho, alespoň v Chicagu

Britský rocker David Bowie bude mít v Chicagu oficiálně svůj den. Starosta tohoto amerického města ho vyhlásil na 23. září, kdy zde bude otevřena velká výstava věnovaná Bowiemu. Sedmašedesátiletý hudebník rovněž oznámil vydání nového singlu a několika dosud nevydaných skladeb, které budou součástí jeho nové kompilace hitů Nothing Has Changed.

Chicagský starosta Rahm Emanuel vyhlásil 23. září Dnem Davida Bowieho ve zvláštním prohlášení. Bowie je "nezpochybnitelnou globální ikonou, která má na svém kontě 26 oceňovaných studiových alb... propojuje jednotlivé kultury a víry a jeho dílo přesahuje a současně posiluje kánony hudby, módy a designu", uvedl Emanuel, který býval šéfem kanceláře prezidenta Baracka Obamy.

V chicagském Muzeu soudobého umění začne 23. září výstava David Bowie Is..., která zahrnuje na 300 exponátů ze zpěvákova archivu, včetně textů, poznámek a kreseb. Expozice také prezentuje Bowieho známé koncertní kostýmy.

Chicago je jedinou americkou zastávkou výstavy, které byla poprvé představena loni v Londýně a pak putovala do Berlína, Sao Paula a Toronta. Expozice byla dosud beznadějně vyprodaná. Příští týden bude také v amerických kinech uveden dokument o výstavě.

Kompilaci Nothing Has Changed, která mimo jiné obsahuje dvě letos nahrané nové skladby - skoro osmiminutovou Sue (Or a Season in Crime) a ´Tis a Pity She's a Whore -, Bowie vydá 17. listopadu. Výběr zahrnuje celých 50 let Bowieho kariéry včetně prvního singlu Liza Jane z roku 1964, který vydal jako sedmnáctiletý ještě pod občanským jménem Davie Jones. Na albu budou také dosud nevydané nahrávky určené pro opuštěný projekt alba Toy.