Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: Reuters

Nevraždil: Kdo rozhodl o případu Oscara Pistoria?

Stará, černošská žena z kmene Zulu, která vyrůstala s devíti sourozenci ve dvou malých pokojích ve slamu Soweto a mladá, bílá, neuvěřitelně bohatá mezinárodní megastar. Soudkyně Thokozile Masipa a Oscar Pistorius. Znovu se uvidí 13. října, kdy ona, v podstatě sama, definitivně rozhodne o tom, kolik let stráví on ve vězení.

Kdo však tato soudkyně, oslovovaná „My Lady“, vlastně je?

Nenechala se ozářit slávou sportovní celebrity? Hodí se na tento případ vůbec?

Posuďte sami:

- Případu se ujala v podstatě sama, jen se dvěma asistenty, v březnu roku 2014. Tiskový mluvčí nejvyššího jihoafrického soudu pak musel vysvětlovat, že to nebylo proto, že je – stejně jako obě - žena.

- Je známá jako soustředěná, tvrdá, ale spravedlivá soudkyně; loni například odsoudila muže, který opakovaně znásilňoval ženy, k 252 letům vězení.

- Při rozsudcích si nebere servítky; v případu, kteří řešila před Pistoriem, odsoudila na doživotí policistu, jež zabil svou ženu při hádce o rozvod: „Ty nejsi ochránce. Jsi vrah,“ uvedla lapidárně.

- Během apartheidu, kdy nesměla studovat vysokou školu, se živila jako reportérka se specializací na kriminální případy (deník Sowetan a další) a svými články neohroženě bojovala proti nadvládě bělochů.

- Práva dokončila až v roce 1990 a do pozice soudkyně ji jako teprve druhou černošskou ženu v historii JAR jmenoval v roce 1998 Nelson Mandela.

- Kolegové právníci a soudci, kteří případ Pistorius bedlivě sledují, ji opakovaně popsaly jako kompetentní, respektovanou a uvážlivou.

Co si myslíte vy?