Jaké to je pracovat na atomové ponorce?

Jaké to je pracovat na atomové ponorce? Zdroj: Profimedia.cz

Zpověď o tom, jaké to je pracovat na atomové ponorce

Americký voják v důchodu, Jeff Kay, jako jeden z mála podrobněji popsal, jaké to je pracovat na jaderné ponorce. Samozřejmě nemohl prozradit věci o vyzbroji a ani neřekl žádná vojenská tajemství, popsal spíše lidskou stránku věci. Jeho zpověď se objevila na webu Quora.

Jeff Kay píše:

“Hlavně tam není místo. Nikde. Je to jako v kleci. V této kleci máte všechno – jídelnu, obývák, zbraně, velín a všechno, co patří k moderní lodi. Tento prostor je rozdělen na 2 až 3 úrovně, které jsou spojené žebříky.

Ponorka je navržená pro velmi hubené lidi. Pokud chcete projít, musíte křičet Udělejte místo! Po stejné chodbě dva lidi prostě neprojdou.

Dalším zneklidňujícím faktem je, že spíte jen kousek od jaderného reaktoru a torpéd, které jsou napěchované výbušninami.

Problém je i se vzduchem, který se pouze recykluje – na jakýkoliv čerstvý vzduch můžete zapomenout. Na co ale je těžké zapomenout je něco jiného - že ponorka se často nachází v takových hlubinách, kde by vás při problémech tlak vody ihned rozmáčknul.

Jinak je to jako každá jiná práce. Za chvíli na tyto věci nemyslíte a  jediné co vás zajímá je, co bude dnes k jídlu a kdy můžete jít do postele.“

Takže nuda?