Zdroj: Jan Šibík

Pravda o „nenáviděném“ Íránu: 4 věcí, které vás překvapí

Od islamistické revoluce v roce 1979 se vztah Íránu a západních zemí dostal do mrazivé polohy. Krize střídala krizi a na tuto regionální mocnost Středního východu jsou uvaleny sankce, zejména kvůli jejímu jadernému programu. Někteří návštěvníci (i čeští) Íránu, ale vidí i jiné věci. Popsal je web businessinsider.com.

Zde jsou čtyři věci, kterých si západní média většinou v případě Íránu nevšímají:

1) Běžní Íránci mají rádi lidi ze Západu

Pokud jste někdy slyšeli slova bývalého prezidenta Íránu Mahmúda Ahmadínežáda, který popsal USA jako Satana a Izrael odmítl uznat, tak vás možná překvapí pozitivní přijetí obyčejnými lidmi. Podle průzkumů totiž Íránci v drtivé většině Američany mají naopak rádi. A to dokonce tak moc, že v oblíbenosti Američanů na Blízkém východě je předběhnou pouze Izraelci. Pokud jste obyvatel Západu a jedete do Iránu, připravte se na to, že vás budou běžní lidé zastavovat a vítat vás. Dají vám napít, pozvou vás k sobě domů nebo vás provedou po místních památkách. Mladí Íránci mají iPhony, přes které důmyslně obejdou vládou zavedený zákaz Facebooku. Také sledují americké filmy a seriály. Ale pozor, na lidi ze Západu se zaměřuje takzvaná náboženská policie.

2) Írán je druhá země světa v počtu sexuálních operací na obyvatele

Nejznámější země v počtu transexuálních jedinců na počet obyvatel je Thajsko. Ovšem hned za ním následuje Irán. Což je překvapivé, protože v Íránu je homosexualita zakázána pod trestem smrti. Vláda dokonce podporuje lidi, kteří chtějí změnit své pohlaví. Uhradí jim až 50 procent nákladů na operaci. Zbytek platí pojišťovna. V Íránu jsou také velmi populární plastické operace. Například plastických operací nosu je zde více než kdekoliv jinde na světě.

3) V
ětší rovnost pohlaví než v mnoha jiných státech

I když je Írán silně islámskou zemí, ženy mají více méně stejná práva jako muži. Mohou řídit auta, volit, nebo jít kam chtějí bez doprovodu. Ženy jsou poslankyně v parlamentu a chodí volně na univerzity. To samé se rozhodně nedá říci o jednom z největších spojenců USA na Blízkém východě, Saúdské Arábii, kde si o rovnosti pohlaví mohou ženy dodnes nechat jenom zdát.

4) Plánované rodičovství

Po irácko-íránské válce v roce 1988 začala vláda podporovat plánované rodičovství z ekonomických důvodů. Vláda dodnes rozdává antikoncepci zadarmo a dostala tak pod kontrolu růst svého obyvatelstva na rozdíl od jiných rozvojových zemí (třeba Egypta či Pákistánu). Jedním z „vedlejších“ efektů podpory plánovaného rodičovství je celkově vyšší vzdělanost populace a to včetně žen.