Letím na letadlo

Letím na letadlo Zdroj: Marek Douša

8 největších poučení a překvapení, když letíte letadlem

Minulý týden letecké společnosti Qantas a Virgin Australia dovolily na svých palubách používání mobilů. Není to žádná novinka, ale jen vyvrácení jednoho z mnoha mýtů o létání, že když pošlete z paluby SMS tak tím můžete ohrozit letadlo. Podívejte se, jaké jiné mýty o cestování letadlem existují. Informaci přinesl web news.com.au.

1. Můžete se zaseknout v letadle, když sedíte na toaletě a spláchnete = pravda

“To je pravda,” říká Ro Cohe, která pracovala jako letuška pro společnost United téměř 47 let. „Před několika lety, jedna žena spláchla a její pozadí zůstalo uvězněno v toaletě. Musela být na toaletě, dokud letadlo nepřistálo.“ Poučení je jednoduché: Než v letadle spláchnete, tak si stoupněte.

2. Nepijte vodu z kohoutků v letadle = pravda

Jedna z letušek, která nechtěla být jmenována, říkala, že vodu v letadle byste neměli pít. Proč? Protože fekálie, které jsou vyhazovány z letadla, mají nádrž vedle nádrží vody a při čistění se často obě nádrže čistí současně. V roce 2002 udělal Wall Street Journal test kohoutkové vody na 14 odlišných letech. Ve vodě bylo až stokrát více bakterií, než je povoleno americkou vládou.

3. Vzduch v letadle je plný mikroorganismů a paliva z motoru = pravda

Vzduch, který dýcháte v letadle, je z kompresorů umístěných v motorech. Tvoří 25 až 50 procent vzduchu. Zbytek vzduchu pochází od pasažérů, tudíž, pokud je někdo nemocný, bakterie cirkulují v letadle po celou dobu letu. Proto nepouštějte na sebe klimatizaci uvnitř letadla.

4. Sklapovací stolečky jsou hnízdem bakterií = pravda

Jedna z letušek tvrdí, že nikdy v životě nikoho neviděla, aby sklapovací stolečky myl.

5. Silná bouřka může zničit letadlo ve vzduchu nebo při přistání = fikce

Tento mýtus vypadá celkem racionálně, ale není tomu tak. Podle personalu letadel jsou stroje zkonstruovány tak, aby vydržely velké turbulence, propady o desítky metrů a odolaly úderu blesku. Blesk by musel vyřadit oba motory, nebo letadlo zapálit, aby se něco stalo.

6. Deky v letadlech jsou špinavé = fikce

Všechny deky jsou po letu posbírány, vyprány a jdou na další let úplně čisté.

7. Piloti za letu usínají = pravda

Na dlouhých mezinárodních letech piloti usínají a to dokonce povinně. Jeden pilot si dá přestávku, zatímco druhý řídí letadlo. Ale podle průzkumu společnosti European Cockpit Association z roku 2012 se 4 z 10 pilotů přiznalo k tomu, že usínají hodně často za letu. Ve třetině případů dokonce usnul i druhý pilot.

8. Z kyslíkových masek můžete čerpat kyslík pouze 15 minut = pravda

Pokud dojde k problému při letu, máte pouze několik desítek vteřin, pokud si masku nenasadíte, protože kyslík z kabiny je rychle pryč. Pokud si masku stihnete nasadit, pak 15 minut také většinou stačí na to, aby piloti dostali letadlo do výšky, kde se dá normálně dýchat, kde už není dekomprese.