Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence Zdroj: Profimedia

Jennifer Lawrence
Kate Upton
Kate Upton
Kate Upton
Rihanna
8
Fotogalerie

Případ ukradených fotografií celebrit z úložiště iCloud řeší FBI

Obavy o zabezpečení takzvaných cloudových úložišť vyvolal útok neznámého hackera, který ukradl choulostivé fotografie zhruba stovky převážně amerických filmových celebrit a v noci na dnešek je zveřejnil na internetu. Podle stanice BBC byla část z nich uložena právě na stále oblíbenějších vzdálených serverech známých jako cloudy. Případ již vyšetřuje FBI, uvedla agentura AP.

Kybernetická krádež se dotkla mimo jiných herečky Jennifer Lawrencové, která už podle agentury DPA pohrozila žalobou každému, kdo bude její fotografie dále sdílet. "Je to ohavný zásah do soukromí," napsal v tiskové zprávě mluvčí Lawrencové, čtyřiadvacetileté nositelky filmového ocenění Oscar. Hollywoodská hvězda, která při hackerském útoku přišla údajně o 60 fotografií, incident ohlásila na policii, která jej začala řešit.

Většina zveřejněných fotografií byla prý pořízena pomocí chytrých telefonů. Herečka Mary Elisabeth Winsteadová na svém twitterovém profilu uvedla, že fotografie z mobilu už dávno před útokem smazala. "Musela to tedy být neskutečně náročná práce," dodala. Některé další herečky, jichž se krádež dotkla, ale pravost fotografií popřely.

Případem se dnes začal zabývat Federální úřad pro vyšetřování FBI. V dnešním prohlášení federální policie uvedla, že vyšetřuje "nezákonné zveřejnění materiálu zahrnující veřejně známé jedince".

Podle expertů je data uložená pomocí cloudových služeb daleko obtížnější kontrolovat. "Je důležité, aby měly celebrity i veřejnost na paměti, že fotky ani data už nezůstávají uložena na zařízení, které je zachytilo," řekl BBC Ken Westin, bezpečnostní analytik počítačové firmy Tripwire. Řada provozovatelů cloudových úložišť sice šifruje komunikaci mezi mobily a vzdálenými servery, když se data odesílají, to však podle Westina neznamená, že jsou zabezpečena po uložení. "Pokud se můžete dívat na obrázek v cloudové službě, může to udělat i hacker."

Společnost Apple, která provozuje vyhledávané úložiště iCloud, dnes oznámila, že se záležitostí zabývá. "Soukromí uživatelů bereme velmi vážně a aktivně toto oznámení prošetřujeme," uvedla mluvčí firmy Natalie Kerrisová.

Další experti upozornili na aktuální problém v jedné z aplikací smartphonů iPhone od Applu, jejímž prostřednictvím se byli hackeři schopni dostat právě k účtům na iCloudu. Podle dnešních zpráv se firmě již podařilo závadu odstranit.

Před několika lety vyšetřovala FBI jiný případ choulostivých fotografií celebrit. Jeden z hackerů byl poté odouzen na deset let. Muž z Floridy kradl více než rok informace z počítačů celebrit a kompromitující obrázky rozesílal přes internet. Jeho oběťmi se staly například zpěvačka Christina Aguilerová nebo herečky Scarlett Johanssonová a Mila Kunisová.