Hitlerův rodný dům v rakouském Branau se má změnit v muzeum holocaustu

Hitlerův rodný dům v rakouském Branau se má změnit v muzeum holocaustu Zdroj: Profimedia.cz

Hitlerův rodný dům v rakouském Branau se má změnit v muzeum holocaustu

Dvoupatrový rodný dům nacistického diktátora Adolfa Hitlera v rakouském Branau se má podle posledního návrhu proměnit v muzeum, které se bude věnovat zločinům spáchaným v dobách takzvané Třetí říše. Informoval o tom web thelocal.at.

Diskuse o tom, co s rodným domem Adolfa Hitlera udělat, se přitom vede už mnoho let. V květnu navrhl rakouský ministr vnitra proměnit budovu na centrum informací o imigrantech. Tento plán se ale nesetkal s velkým pochopením u místních obyvatel. Část obyvatel navíc už dlouho volá po demolici budovy, protože nechtějí, aby bylo jejich město s Hitlerem takto spojováno. Dům je ostatně v posledních dvou letech prázdný.

Nový návrh na vznik muzea má sice podporu politiků v Branau i ministerstva vnitra (v tomto případě musí schválit jakýkoli záměr, co se zde stane), ale není jasné, zda se záměr podaří realizovat.

Určitým problémem je, že současnou majitelkou domu je důchodkyně, která odmítá prozradit svoji identitu. Ministerstvo vnitra přitom vždy pečlivě prověřovalo všechny nájemníky a nájemce Hitlerova rodného domu, aby zabránilo tomu, aby zde bydlel či působil někdo, kdo by tuto nacistickou zrůdu obdivoval. Majitelka ale například odmítla, aby městská rada Branau pověsila na dům plaketu, která by varovala před hrůzami fašismu a nacismu.

V budově byla v minulosti už i knihovna, pobočka banky, škola či dílna pro mentálně postižené.