Myslíte si, že je váš telefon bezpečným zařízením? Experti o tom velmi vážně pochybují

Myslíte si, že je váš telefon bezpečným zařízením? Experti o tom velmi vážně pochybují Zdroj: Profimedia.cz

Myslíte si, že je váš telefon bezpečným zařízením? Experti o tom velmi vážně pochybují

Neprověřené aplikace jsou tím nejslabším článkem v bezpečnosti vašeho mobilního telefonu. “Existují špatné aplikace, které si normálně stáhnete. Problémem ale je, že se potom pokusí ukrást všechny data z vašeho mobilu,” říká Mark Gregory z Melbournské univerzity RMIT. Napsal o tom web news.com.au.

,,Myslím si, že až 99,5 procent aplikací, které se zabývají i  SMS, není bezpečných,“ dodal Gregory. Podle něj je většina mobilů málo zabezpečena. A to včetně telefonů typu Blackberry, které mají založený marketing právě na tom, že jsou bezpečné.

Jak z toho ale ven?

Mark Gregory říká, že jediná šance, jak ochránit svůj telefon, je nainstalovat na něj bezpečností software, stejně jako ho instalujeme na osobní počítače. To drtivá většina uživatelů ale stále neudělala. Proto expert varuje i před prováděním plateb přes telefon. „Lidé by měli používat pouze stránky, které vyžadují dvoufázové ověření identity (například heslo a ještě k tomu potvrzovací SMS na mobil). Pokud to tak nedělají, vystavují se zbytečnému riziku.”

Stejně tak je to podle něj s wi-fi v kavárnách. Lidé si musí uvědomit, že je to veřejnosti přístupná síť a tudíž ji může kdokoliv nabourat.

Doktor Sorrel z university v Adelaide k tomu dodává, že bychom si také měli dávat daleko větší pozor na to, jaká data v telefonu nosíme. Ať už to jsou lechtivé fotografie našich partnerů či milenců a milenek, jiná osobní data. Vždy musíme pamatovat na to, že je při ztrátě telefonu může kdokoliv zneužít.