Ruský magnát má smůlu, nemůže létat svým luxusním letounem

Ruský magnát má smůlu, nemůže létat svým luxusním letounem Zdroj: Profimedia.cz

Ruský magnát má smůlu, nemůže létat svým luxusním letounem

Sankce. To je momentálně asi nejnepříjemnější slovo pro jednoho z nejvlivnějších ruských boháčů, Gennadije Timočenka. Ten vlastní velice drahé proudové letadlo, jenže se s ním jen tak neproletí. Kvůli dobrým vztahům, které má údajně Timočenko s Kremlem, na něj uvalily Spojené státy tento (pro něj jistě krutý) zákaz.

Timčenko, spolumajitel druhé největší ruské plynárenské společnosti Novatek, agentuře Itar-Tass řekl, že americký výrobce civilních letadel Gulfstream Aerospace Corp. přestal poskytovat technickou podporu pro jeho soukromý tryskáč. Naznačil tak, že letoun v hodnotě 64,5 milionu dolarů (skoro 1,33 miliardy korun), musí zůstat stát v Moskvě.

„Sankce se projevují těmi nejpodivnějšími způsoby,“ řekl muž, který se na jaře ocitl na prvním americkém seznamu sankcí proti Rusku po jeho anexi Krymu. „Gulfstream má zakázáno udržovat se mnou jakýkoliv kontakt, nemohou se mnou jednat o dodávkách už objednaných letounů nebo o provozu tohoto,“ postěžoval si magnát. Společnost Gulfstream sídlící v americkém státě Georgia podle agentury Itar-Tass uvedla, že neví o tom, že by byly nějaké problémy s technickou podporou pro stroj v Rusku.

Timčenko patří k nejbohatším podnikatelům v Rusku a říká o sobě, že současného prezidenta Vladimira Putina zná už od 90. let. Popírá ale, že by mu vládce Kremlu nějak pomáhal při jeho podnikání.

Spojené státy a Evropská unie uvalily sankce na Rusko kvůli tomu, že podle nich dodává zbraně separatistům na východě Ukrajiny. Chtějí, aby Putin využil svého vlivu, jaký na povstalce má, a pomohl tak ukončit několik měsíců trvající konflikt.