Česko je jedenáctou nejpokojnější zemí světa, Ukrajina je na 141. místě, Rusko ještě níž

Česko je jedenáctou nejpokojnější zemí světa, Ukrajina je na 141. místě, Rusko ještě níž Zdroj: Arz

Česko je jedenáctou nejpokojnější zemí světa, Ukrajina je na 141. místě, Rusko ještě níž

Přes to všechno, co každý den slyšíme a čteme o České republice, patříme mezi vůbec nejklidnější a nejmírovější země celého světa. Alespoň podle v červnu zveřejněného Global Peace Indexu pro rok 2014, který sestavuje nezávislý think tank The Institute for Economics and Peace. Naopak Ukrajina a Rusko se propadly až na konec žebříčku.

Česko se zařadilo do nejlepší kategorie, v níž je 28 států. První desítka vypadá následovně: Island, Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, Švýcarsko, Finsko, Kanada, Japonsko, Belgie, Norsko a pak naše země. Patříme tedy bez nadsázky do velmi elitní společnosti. Například USA jsou až na 101. místě, Čína ještě o sedm příček za nimi.

Naopak v hodnocení, které se celkově týká 162 států, se propadla kvůli válečnému konfliktu Ukrajina na 141. místo, je i za Etiopií a Pobřežím Slonoviny. Rusko se pak dostalo do vůbec nejrizikovější skupiny a obsadilo až 152. místo. Za ním jsou už jen Severní Korea, Pákistán, Demokratická republika Kongo, Středoafrická republika, Súdán, Somálsko, Irák, Jižní Súdán, Afghánistán a Sýrie.

Na celou studii o jednotlivých zemích světa se můžete podívat zde.