Palestine loves Israel / Israel loves Palestine

Palestine loves Israel / Israel loves Palestine Zdroj: Facebook

Palestine Loves Israel
Israel loves Palestine
2
Fotogalerie

Palestinci milují Izrael. Tedy, někteří

Každým dnem dopadá v pásmu Gazy desítky raket, zprávy o mrtvých hlásí palestinská i izraelská strana. Vleklý izraelsko-palestinský konflikt se zdá být nekonečný, z médií částo získáváme pocit, že strany jsou dva nesmiřitelné tábory. Přesto jsou Palestinci, kteří Izraelce považují za své přátele – a naopak. Svůj postoj ukazují prostřednictvím stránky sociální sítě Facebook, kterou nazvali Palestine Loves Israel.

Stránka, kterou si každý den na populární sociální síti oblíbí několik desítek nových uživatelů, nevznikla nyní, jak by se mohlo mylně zdát díky její vzrůstající oblíbenosti. Vznikla koncem března roku 2012m její zaměření však je aktuální hlavně v posledních týdnech, kdy vrcholí boje v Pásmu Gazy, odkud denně chodí zprávy o bojích mezi Palestinou, potažmo teroristickým Hamásem, a Státem Izrael.

Stránku s pozoruhodnou tematikou, již by mohli mnozí možná právem označit za absolutně utopistickou, založili Palestinci, kteří věří, že smír a přátelství s židovským státem je možný.

„Vytvořili jsme tuto stránku, abychom učinili krok k novému začátku. Chceme zastavit vzájemný strach z nás samých, chceme se dostat k dialogu, jenž by vedl až k míru,“ píší Palestinci-zakladatelé na této facebookové stránce. Přístup, který možná překvapí ty z nás, kdo mají o Palestincích a Izraelcích obrázek sestavený z neustále prohlubované vzájemné nenávisti, jež roste s počtem nevinných obětí na obou stranách.

A co se na stránkách vlastně odehrává? Kromě poměrně pravidelných informací o tom, jak je která strana poškozena raketami, či v jaké situaci se zrovna Pásmo Gazy nachází, zde nalezneme především spoustu osobních příběhů, lidí, kteří v místech sužovaných bombardováním žijí, a přesto věří, že existuje mírové řešení. „Peacemakeři“ se snaží zprostředkovat nejen situaci, ale i své emoce a postoje, které k situaci zaujímají. Dovídáme se zde o zcela nemainstramových událostech, jež většinou média opomíjejí – jedním příkladem za všechny mohou být demonstrace, které Palestinci pořádají na protest proti pokračování konfliktu. V rámci těchto demonstrací pak poukazují na fakt, že mezi běžnými Palestinci a Izraelci často vznikají přátelství či partnerské svazky, manželství...

Obyčejné příběhy lidí, kteří stavějí přátelství nad konflikt a svár – to je stránka Israel Loves Palestine, jakási pozoruhodná a bohužel stále spíš pouze virtuální oáza míru někde mezi startujícími a dopadajícími raketami Hamásu a Izraele. Máloco by průměrný mírumilovný člověk raději, než fotografie usmívajících se občanů židovského státu a Palestinců, kteří se na této stránce fotí s pacifistickým hashtagem: „Izraelci a Palestinci odmítají být nepřátelé!“