Jeden z amerických zdravotníků nakažený ebolou míří do USA

Jeden z amerických zdravotníků nakažený ebolou míří do USA Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z amerických zdravotníků nakažený ebolou míří do USA

Do boje se zákeřným virem, který má v západní Africe na svědomí již na šest stovek obětí, se vydalo i několik amerických pracovníků. Dva z nich se virem při záchraně místních obyvatel nemocí nakazili. Nyní prvního z nich odváží letadlo do Spojených států.

Třiatřicetiletý doktor Kent Brantly, první z Američanů nakažených ebolou, který bude ošetřen v USA, je prý už na cestě. Devětapadesátiletá zdravotnice a misionářka Nancy Writebolová prý bude převezena později. Speciální letadlo prý totiž dokáže převézt najednou pouze jednoho pacienta. Oba zdravotníci budou umístěni do karantény na zvláštním oddělení nemocnice v Atlantě.

Zároveň se potvrdilo, že pacienti, které Nigérie umístila v pátek s podezřením na nakažení virem eboly do karantény, se prý nemocí nenakazili. Po vyhodnocení provedených testů to podle agentury

DPA oznámilo nigerijské ministerstvo zdravotnictví. Z Libérie se mezitím na cestu do Spojených států na palubě speciálního letadla vydal první ze dvou amerických zdravotníků nakažených zákeřnou chorobou.

Oba nigerijské pacienty budou prý zdravotníci nadále pozorovat. V nemocnici zůstává také dalších 69 lidí, kteří se údajně dostali do kontaktu s Liberijcem, jenž před týdnem na ebolu v dvacetimilionové metropoli Lagosu zemřel. Po dalších lidech prý policie intenzivně pátrá.

Čtyřicetiletý Patrick Sawyer, poradce liberijského ministerstva financí s dvojím americkým a liberijským občanstvím, přiletěl minulé úterý do Nigérie letem západoafrických aerolinek ASKY, na letišti zkolaboval a před týdnem v nemocnici zemřel. Nigerijská vláda následně zakázala letecké společnosti do země létat, protože údajně zanedbala bezpečností opatření. Dnes však lety opět povolila. ASKY Airlines mezitím zrušily všechny spoje do Libérie, Sierry Leone a Guineje.

Při pátečním regionálním summitu v guinejské metropoli Konakry se prezidenti zemí postižených ebolou dohodli, že izolují pohraniční oblasti a vyhlásí v nich karanténu. "Chceme mezinárodní společenství ujistit, že se epidemie nerozšíří do dalších zemí," uvedly hlavy států ve společném prohlášení na závěr konference.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že na boj s "bezprecedentní" epidemií eboly uvolní 100 miliónů dolarů (více než dvě miliardy Kč). Chce také do postižených oblastí údajně vyslat mnohem více lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a odborníků na logistiku. Podle čtvrtečních údajů WHO stoupl v západní Africe počet obětí krvácivé horečky způsobené virem eboly na 729. Za pouhé čtyři dny přibylo 57 nově nakažených. Celkem WHO eviduje už 1323 případů nakažení virem eboly.

Epidemie vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.