Súdánka Meriam odsouzená k smrti je v bezpečí v USA

Súdánka Meriam odsouzená k smrti je v bezpečí v USA Zdroj: facebook.com/Lapo Pistelli

Súdánka Meriam odsouzená k smrti je v bezpečí v USA

Přivítání plné emocí a radosti čekalo Súdánku Meriam Ibrahim Ishangovou, jejího manžela Daniela Waniho a děti v americkém Manchesteru. Rodina a známí byli šťastný pár přivítat na letišti. Poté, co Súdánku odsoudili k trestu smrti oběšením, se rozhodla s manželem opustit zemi. Po zastávce v Itálii tak je pár v bezpečí Spojených států.

Súdánská křesťanka, které tamní soud v červnu zrušil trest smrti za odpadlictví od islámu, odletěla do Spojených států. Cestou se také stihla se svou rodinou zastavit v Itálii, setkat se se zástupcem tamní ministryně zahraničí, a s papežem.

Sedmadvacetiletá Meriam Ishagová, které súdánské úřady po dlouhém zadržování povolily vycestovat ze země, vyrazila do USA přes Itálii, kde se před týdnem sešla s papežem. Za oceánem se chce usadit natrvalo i se svou rodinou, uvedla agentura AP.

Ishagová byla v Chartúmu odsouzena k trestu smrti za to, že se stala křesťankou. Navzdory hrozící popravě se odmítla křesťanství vzdát a po silném mezinárodním tlaku ji osvobodil až verdikt nejvyššího soudu. Úřady ji pak několik týdnů zadržovaly v zemi, než se minulý týden dostala s novým pasem do Itálie. Odtud dnes zamířila do města Manchester ve státě New Hampshire.

„Všechno, co zná, nechává za sebou,“ řekl o Ishagové newyorský pastor William Devlin, který pomáhá její rodině v cestě za oceán. Podle něj byl na ženě mířící za novým životem dnes patrný smutek. Právě v New Hampshire, kde se během let usadily stovky súdánských uprchlíků, žil před časem její manžel Daniel Wani. Ten přišel do USA jako dítě na útěku před válečným konfliktem a získal americké občanství.

Manželem Meriam se muž vyznávající křesťanskou víru stal v roce 2011, když se vrátil z USA domů.

Tím začaly její potíže, neboť jako dcera muslima neměla podle súdánských zákonů právo na sňatek s příslušníkem jiného vyznání. Právo šaría nařizuje ženám řídit se vírou svého otce. Ten však v době jejího dětství s rodinou nežil a křesťanská matka vychovala Meriam ke své víře.

V květnu vynesený trest smrti měl být původně vykonán až za dva roky, aby dostala žena šanci po nějakou dobu pečovat o dítě, které porodila ve vězení. Nyní jej bude s manželem vychovávat v USA.

O případu Reflex informoval již několikrát. „15. května tohoto roku vynesl soud v súdánském hlavním městě Chartúmu rozsudek nad Meriam Yehya Ibrahimovou. Meriam byla v osmém měsíci těhotenství, když se jí soud otázal, zda-li je ochotná vzdát se křesťanství. Když Meriam odmítla,odsoudil ji k trestu smrti oběšením podle paragrafu 126 súdánského trestního zákoníku pro odpadlictví od víry, a ke stu ranám bičem podle paragrafu 126 pro cizoložství.

Meriam byla zatčena už v srpnu 2013, protože její sňatek s křesťanem je v rámci súdánského práva považovaný za smilstvo, a tudíž neplatný. Mimochodem od února tohoto roku se ženou sedí(seděl) ve vězení i její prvorozený dvacetiměsíční syn. Když přišel její čas, přemístili ji do vězeňské nemocnice,kde 27. května porodila zdravou holčičku Mayu, přičemž manžel Daniel Wani, její manžel, u porodu nemohl být. Podle organizace Amnesty International o tom informovali ženini právníci. Právě její manžel pro web deníku Dalily Telegraph uvedl, že žena musela rodit ve vězeňské nemocnici, místo aby jí bylo umožněno porodit v nevězeňském nemocničním zařízení. Uvedl také vskutku děsivou okolnost jejího porodu, a to sice že jí odmítli během porodu sejmout pouta. Jen těžko si západní svět umí představit podmínky, které žena během porodu musela okusit. Během doby uvěznění je v Súdánu běžné, že ti, kdo jsou odsouzení na smrt, mají nohy spoutané těžkými řetězy. Z tohoto opatření bohužel nebyla vyňata ani Meriam, ač byla v pokročilé fázi těhotenství.,“ psalo se ve 22. čísle Reflexu.

Za Meriam se postavila řada světových politiků, v České republice zazněl nejvýrazněji hlas Tomáše Halíka, pod jehož otevřený dopis muslimské obci v České republice se nelze nepodepsat.