Komunikační válku vyhrává Izrael, má skvělé facebookové stránky

Komunikační válku vyhrává Izrael, má skvělé facebookové stránky Zdroj: Profimedia

Komunikační válku vyhrává Izrael, má skvělé facebookové stránky

Izrael a Palestina spolu vedou otevřený konflikt, je nyní eskaluje ostřelováním jak izraelské, tak palestinské strany. 8. července zahájil Izrael pozemní operace, při nichž dosud zahynulo na pět set Palestinců. Dnešního dne také izraelští vojáci zlikvidovali ozbrojené palestinské komando, které vniklo do pásma Gazy podzemními tunely. 

Informace o pohybech armády, malých vítězstvích či ztrátách na životech informují od eskalace konfliktu téměř denně světové agentury. S přibývajícími oběťmi se pochopitelně zvyšují i počty zpráv. Obě strany však mají také jisté neoficiální informační kanály, s jejichž pomocí informují své příznivce o tom, co se děje v exponovaném území pásmu Gazy.

Za všechno mohou ti druzí

Díky těmto informacím by se mohlo zdát, že právě ta druhá strana je viníkem konfliktu. Nicméně Izraelci, kteří zřídili stránku na facebooku Israel Defence Forces (IDF), mají v této „informační válce“ jednoznačně navrch. Denně tyto stránky ukazují, jak se mění situace v pásmu Gazy, jak náročný je život obyčejných lidí v Tel Avivu, a tak dále. Na téma života v raketami ostřelovaném městě dokonce tato vládní organizace vytvořila video, které má ukázat světu, jaké by to asi bylo pro města, jako je Paříž, kdyby se na ni snášelo dennodenně několik desítek raket, které by ohrožovaly civilní obyvatelstvo. Denně také Izraelci vypouštějí infografiky, které informují například o počtu mrtvých Izraelců či již zmíněných raket, které dolehly na Tel Aviv.

Sofistikovaný Izrael

Přestože informace jsou protkané nádechem strannosti (která je ovšem vzhledem k typu organizace, která je šíří, logická), facebooková stránka Israel Defence Forces se těší ve světě sociálních sítí velké oblibě – svým „lajkem“ ji označil už téměř milion lidí, každým dnem také na stránce přibývá pozitivních a empatických komentářů, jež vyjadřují svůj vděk izraelským vojákům, kteří bojují s Palestinci. Pro ty, komu nevadí fotografické prznění, může být pak třešničkou, že izraelská armáda má registraci i na známé aplikaci pro chytré telefony Instagram.

Syroví Palestinci

Oproti tomu Palestinci trpí ve světě sociálních médií určitou dávkou chaosu. Na jejich facebookové stránce totiž nalezneme jen čirou hrůzu – fotografie mrtvol, které zabily izraelské rakety, převážně civilistů, a, bohužel dětí. Palestinci obětem nezakrývají obličeje, oběti jsou zřejmě fotografovány jen několik minut po smrti. Je téměř jisté, že se podobné obrazy odehrávají i na izraelské straně, avšak ti, kdo organizují komunikaci na sociálních sítích židovskému státu, mají sofistikovanější a přitom mnohem sdělnější metody, jak oslovit možné příznivce. Palestinské facebookové stránky Palestinian Defence League občas vystřídá fotografie ozbrojeného Palestince, který se usmívá do objektivu a chystá se do boje s Izraelem.

Je libo arabštinu?

Výmluvná jsou také čísla „lajků“ jednotlivých stránek – oprozi izraelskému necelému milionu má Palestina necelých pět stovek, a to aniž by přesáhla hranice svého státu. Důvodem je jistě i fakt, že ač by možná někdo v izraelsko-palestinském sporu podporoval rád Palestince (hovoříme nyní pouze o sociálních sítích), tak nemůže, pokud neovládá arabštinu. Na rozdíl od IDF, které jsou kompletně v angličtině, se totiž Palestinci vyjadřují na sítích téměř výhradně svou mateřštinou.