10 zvláštních faktů o neustále bohatnoucí Dubaji, které vás překvapí

10 zvláštních faktů o neustále bohatnoucí Dubaji, které vás překvapí Zdroj: Profimedia.cz

10 zvláštních faktů o neustále bohatnoucí Dubaji, které vás překvapí

Před 50 lety byla na místě, kde dnes stojí Dubaj, většinou poušť. Situace se rychle změnila s objevem a těžbou ropy. Vzniklo fantastické velkoměsto a jedno z finančních center světa, které má velký vliv. Zde je 10 zajímavých věcí o tomto neustále se rozrůstajícím a bohatnoucím sídle. Informace zveřejni web businessinsider.com.

Jeden ze čtyř stavebních jeřábů na světě stojí v Dubaji

Dubaj roste tak rychle, že až 24 procent ze všech stavebních jeřábů, které jsou v současnosti na planetě, najdete právě zde.

Na známé umělé ostrovy ve tvaru palmy se v Dubaji spotřebovalo tolik písku, že by to naplnilo 2,5 krát mrakodrap Empire State Building v New Yorku

Vytvoření ostrovů spotřebovalo 94 milionů kubických metrů písku. Empire State Building má obsah 37 milionů kubických metrů.

V sedmihvězdičkovém hotelu Burdž al-Arab je tolik zlata, že by to pokrylo 46 265 obrazů Mony Lisy

Vnitřek superluxusního hotelu Burdž al-Arab je dekorován 1666 metry čtverečními 24 karátového zlata. Obraz Mona Lisy měří 0,3869 metrů čtverečních.

Dubajská policejní auta stojí víc než váš dům či byt

Dubajská policie ráda předvádí turistům, že město je velmi bohaté. Ve své garáži má auta jako je například Ferrari FF (9 milionů korun) nebo Lamborghini Aventador (cca 8 milionů korun). Mají dokonce i jeden Aston Martin One-77 (36 milionů korun).

Přibližně 85 procent obyvatelstva jsou cizinci

Pouze zhruba 10 až 15 procent obyvatel se narodilo zde, v emirátu. Zbytek pochází z různých zemí světa, nejvíce pracuje v zemi Indů, Pákistánců a Bangladéšanů. Cizinci, pokud to nejsou ze Západu, se využívají především na málo placené práce a jsou často svými zaměstnavateli vykořisťováni.

V Dubaji na závodech velbloudů potkáte roboty

Závody velbloudů jsou v Dubaji velmi oblíbené. Odhad zní, že se v něm protočí až stovky milionů dolarů ročně. Kdysi na velbloudech závodily děti, což vedlo k jejich únosům z ostatních zemích za účelem prodeje děti právě pro velbloudí závody. Nyní stále častěji na závodech potkáte roboty, kteří sedí na těchto zvířatech. Ceny robotů se pohybují mezi 300 až 10 000 dolary.

Burdž Chalífa, nejvyšší budova světa, je tak vysoká, že její obyvatelé musí i déle dodržovat půst při ramadánu

Burdž Chalífa měří zhruba 828 metrů a má 160 pater. Lidé, kteří žijí ve 150. patře, žijí tak vysoko, že vidí slunce déle, než ostatní obyvatelé Dubaje. To znamená, že musí dodržovat půst do té doby, dokud vidí světlo – čili musí jíst při ramadánu jako poslední

Pokud by byla budova Burdž Chalífa v německém Freiburgu, viděli byste na ní z francouzského Štrasburku

Burdž Chalífu vidíte při dobré viditelnosti i ze vzdálenosti 95 kilometrů. Vzdálenost mezi Freiburgem a Štrasburkem je 86,4 kilometrů.

Čtyři dolaroví miliardáři z Dubaje mají stejný majetek jako je roční HDP Hondurasu

Podle Mezinárodního měnového fondu je HDP Hondurasu 18,8 miliard dolarů. Čtyři miliardáři z Dubaje - Abdul Azíz Al Ghurair, Madžíd Al Futtaim, Chalaf Al Habtú a Abdulla Al Futtaim mají dohromady majetek v hodnotě 18,7 miliardy dolarů.

Čtyřicet procent fyzického zlata, které se minulý rok prodalo, se prodalo v Dubaji. Dohromady vážilo více než 354 slonů

V roce 2013 se v Dubaji prodalo zlato za 70 miliard dolarů. Celkem vážilo 2250 tun. Dospělý slon, samec, váží od 2268 do 6 350 kilogramů (pro srovnání byla použita horní hranice).