Senátor Kubera

Senátor Kubera Zdroj: ČTK

Teplický primátor a senátor Kubera hraje v Prodané nevěstě principála

Jako principál vstupuje do děje Prodané nevěsty teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera. Inscenaci klasické opery Bedřicha Smetany připravují v Krušnohorském divadle při teplické Evropské hudební akademii, což je operní workshop. Premiéru bude představení mít ve čtvrtek.

Kubera se v inscenaci objeví v rámci oslav 90. výročí založení Krušnohorského divadla v Teplicích. "S nápadem přišel ředitel našeho domu kultury Přemysl Šoba. Souhlasil jsem, protože jsem netušil, jak časově náročný úkol to bude," řekl při dnešní zkoušce politik známý svými břitkými až sarkastickými komentáři. Nejvíce mu prý vadí čekání, které nastudování opery provází. Jako vášnivý kuřák tráví prodlevy v kuřárně divadla.

"Nevydržím sedět ani v kanceláři. Proto bych ani nemohl hrát ve filmu, i když jsem kdysi jako komparsista v americkém snímku natáčeném v Žatci mohl. Divadlo jsem si vyzkoušel v roli číšníka ve hře Veselé Velikonoce," uvedl. Politika je podle něho přece jen dynamičtější. Na čtvrteční premiéru, kdy ve třetím dějství před diváky předstoupí spolu s teplickými tanečníky, šermíři či úspěšnou mladou mažoretkou představující komedianty, se však těší. "Jsem pro každou legraci," řekl.

Inscenaci klasické opery nastudovali pod vedením šéfa projektu Norberta Baxy a režiséra Josefa Nováka studenti Univerzity Britské Kolumbie z kanadského Vancouveru. "Zvládnout češtinu pro ně bylo velice náročné, ale vyrovnali se s tím výborně. Zvláště když vezmeme v úvahu, že na finální přípravu v Česku měli pouze dva týdny," řekl Baxa. Při čtvrteční premiéře se za dirigentským pultem vystřídají tři studenti hudební školy v Curychu.

Tvůrci tentokrát zvolili klasické pojetí bez experimentů. "Chtěli jsme, aby zahraniční studenti poznali Prodanou nevěstu tak, jak ji Bedřich Smetana napsal," uvedl Novák. Oproti původní verzi z 19. století je však přece jen bohatší scéna. "Jeníka s Mařenkou jsme například vyvedli za vesnici do polí, kde se schovali v kupce sena, což je adekvátní ději, který se na jevišti odehrává," dodal režisér.

Evropská hudební akademie vznikla v Teplicích v roce 2007 s cílem přivádět do Česka mladé talentované operní pěvce a dirigenty z celého světa, kteří pod vedením zahraničních a tuzemských lektorů nastudují a provedou operní inscenace a koncerty. Na přípravě se podílí orchestr Severočeské filharmonie v Teplicích.

Po čtvrteční premiéře v Krušnohorském divadle bude Prodaná nevěsta mít reprízy v neděli 20. července pod otevřeným nebem na nádvoří zámku v Děčíně, v úterý 22. července znovu v teplickém divadle, o den později v Městském divadle v Jablonci nad Nisou a derniéra se uskuteční ve čtvrtek 24. července opět v Krušnohorském divadle v Teplicích.