Oscar

Oscar Zdroj: Profimedia

Chcete mít doma originální sošku filmového Oskara? Jde to, ale musí být starší víc než 60 let

Rodina Josepha Wrighta, který dostal filmového Oskara v roce 1942 za práci art directora ve filmu My Gal Sal, před 14 dny prodala slavnou cenu na aukci za 80 000 dolarů. Problém tkví v možné nelegálnosti prodeje. Tu bude zkoumat soud. Informoval o tom web news.com.au.

Akademie udělující Oskary, chce získat od kupce sošku zpátky. V roce 1951 přijala pravidlo, že před prodejem zlaté sošky, ji musí majitelé nejdříve nabídnout Akademii za jeden dolar. Podle aukční síně byl ale tento Oskar udělen před rokem 1951, tedy před přijetím podobného pravidla, tudíž se na něj nic takového nevztahuje. O tom, kdo má pravdu, rozhodne soud v Los Angeles.

Prodej Oskarů se už v minulosti několikrát odehrál. Někdy tomu americké Akademie dokázala zabránit, jindy ne. Například aukční dům Sotheby’s v roce 1999 prodal Michaelu Jacksonovi Oskara za nejlepší snímek Jih proti Severu. Kouzelník David Copperfield má zase nad postelí Oskara za nejlepší režii filmu Casablanca, kterého koupil v roce 2003 za 232 000 dolarů. Oskar za scénář slavného filmu Občan Kane, byl pak v aukci vydražen za neuvěřitelných 861 542 dolarů pro neznámého kupujícího. Jenže to se jednalo právě o filmy starší roku 1951.