Twitter

Twitter Zdroj: Profimedia.cz

Počítače tajných služeb prý poznají ironii na Twitteru

Zdá se, že se zase dočkáme různých překvapení. Americká Tajná služba hodlá efektivněji monitorovat sociální sítě. Podle deníku The Washington Post vypsala instituce určená k ochraně prezidenta a národní ekonomiky veřejnou soutěž na dodavatele programu, který by jí při monitoringu Twitteru a dalších sítí pomohl rozpoznat ironická vyjádření a sarkasmy.

Instituce řízená ministerstvem financí prý sleduje komunikaci na sociálních sítích dlouhodobě, neshledává však svou činnost dostatečně efektivní a rozhodla se opatřit si nový program splňující řadu požadavků. Kromě toho, aby byl schopen rozeznat ironii například v souvislosti s osobou prezidenta Baracka Obamy, má umět rovněž rozpoznat vlivné osoby na Twitteru a dalších sítích, aby se na sledování jejich myšlenek mohla služba zaměřit.

Poznat pro nějaký program ironii bude zřejmě dost náročný úkol, protože je to něco, co nezvládají ani průměrně inteligentní lidé. Pokud jde o jednotlivé věty, je to navíc bez kontextu nemožné. „Ten Obama je ale chytrý chlapík!“ Nebo: „Putin, ten si Nobelovu cenu míru zaslouží!“ Nebo: „Ta Merkelová je fakt kočka!“

Tam dost záleží na tom, kdo a kdy to říká. Ironie spočívá právě v tom, že říkáte opak toho, co slova znamenají. Zatím se moc nevyznamenaly ani automatické překladače. Že tajné služby sledují lidi, je celkem normální, za co by také daňový poplatník měl utrácet peníze. Na sledování delfínů jsou jiné instituce. Od tajných služeb také očekáváme, že nebudou všechno vykládat, protože to by potom nebyly tajné. Občas se ovšem dozvíme o zábavných projektech, z kterých nic nebylo, třeba pokusy zlikvidovat Fidela Castra, kterého odstraní ze světa snad už jen prozřetelnost nebo různá neviditelná letadla, co viděl kde kdo snad krom jejich tvůrců. (Jediné dokonale neviditelné letadlo je zatím to dopravní, co nedávno zmizelo někde nad oceánem, asi by se mělo zjistit, jak se mu to povedlo.) Bylo by zřejmě nutné program propojit s detektorem lži a něčím, co by odebíralo vzorky DNA, aby bylo jasné, kdo opravdu mluví a píše a případně připojit dodatečný program, který by rovnou podával trestní oznámení, aby s tím nebylo moc práce.

Američané ukázali, že když si řeknou, umí doletět na Měsíc, navíc s technikou, která dnes budí úžas, jak se to mohlo povést. Ale stroj poznávající ironii, to do deseti let nezvládnou. Pravda, Rusové by to vyřešili člověkem se sluchátky, propiskou a znalým literatury a taky by to fungovalo.