BBC

BBC Zdroj: Profimedia

Britské médium veřejné služby se má dobře, za hotely pro zaměstnance utratilo 28.8 milionů liber

K zajímavému poznatku přišel britský deník The Daily Telegraph, který si na základě zákona o svobodném přístupu k informacím nechal poslat zprávu, jež obsahovala informace o prostředcích použitých na přenocování pracovníků  v různých hotelích. Částka necelých 29 milionů liber není malá.

Podle Daily Telegraphu spotřebovali zaměstnanci BBC uvedenou částku během posledních tří let, v přepočtu okolo 924 milionů českých korun. Kuriozitou je údajně pokoj, za nějž britská veřejnoprávní televize zaplatila 633 liber za noc, tedy necelých 21 tisíc korun. Ze zprávy také vyplývá, že platby za pokoje byly zaměstnancům vypláceny předem, stejně tak byly pokoje zamluvené vždy s předstihem. Televize loni nejvíce utratila za hry Commonwealthu v Glasgow a za světový pohár v Brazílii. „BBC neurčuje, v které části světa se budou tyto hlavní události, jako například Světový pohár nebo olympiáda, odehrávat – ovšem rezervujeme pokoje s předstihem, abychom ušetřili prostředky,“ říká k tomu mluvčí BBC.

Kromě nejvyšší částky, oněch jedenadvaceti tisíc korun, se však ve zprávě objevují často sumy, jež jsou sice nižší, ale i tak pozoruhodné. Častá je tak například cena tří set liber za noc, tedy necelých deset tisíc korun. BBC odmítla sdělit všechna přesná data, tedy kdo konkrétně na pokoji byl, jak dlouho a kde přesně. Příklady hotelů nicméně uvádí: třeba dva amsterdamské hotely Art Hotel a NH Doelen Hotel nebo barcelonský Premiere Dante Best Western. BBC uvádí, že za pokoj v Art Hotelu zaplatila v roce 2011 254 dolarů, zatímco Daily Telegraph uvádí, že cena hotelového pokoje v daném hotelu nemohla přesáhnout 121 liber za noc. V barcelonském hotelu pak BBC údajně utratila 400 liber za noc, i když byl ve chvíli, kdy jej BBC „bookovala“, tedy v roce 2013, k mání za pouhých 116 liber.