Destiny

Destiny Zdroj: archiv

Nejdražší hra v historii Destiny bude stát 500 milionů dolarů. Proboha proč?

Počítačové hry začínaly velice skromně – vzpomeňme třeba na hru Pong, ve které jste odráželi míček jednou ze dvou bílých čárek. Nyní jsou hry velikým průmyslem. Rozpočty na jednotlivé hry často zastíní i rozpočty na hollywoodské velkofilmy.

Tento rok vychází v historii nejdražší hra, co kdy byla vydána. Jedná se o multiplayerovou sci-fi střílečku vydávanou společností Activision. Celkový rozpočet na hru je 500 milionů dolarů. Připomeňme si nejdražší film všech dob Piráti z Karibiku: Na konci světa. Ten stál “pouhých” 340 milionů dolarů.

Na co jsou použity peníze

Vývojáři počítačových her nejsou při vydávání rozpočtů moc transparentní. Mnoho z nich ani neví s jakým rozpočtem pracuje.

Jedno je ale jasné – nejvíce spolyká marketing. Například u hry Destiny je až 360 milionů dolarů vyhrazeno pouze pro marketing.

Zbylých 140 milionů je použito na vývoj a distribuci hry. Vývojáři například skenují reálná místa ze světa, které poté vkládají do hry. Populární jsou také slavní herci, kteří namlouvají hlasy postav jako je Kevin Spacey. Dále je soundtrack, který dotváří herní prostředí a často padne několik milionů dolarů jenom na něj.

Nejdražší hry v historii:
1. Destiny (2014) - $500 milionů
2. Grand Theft Auto V (2013) - $265 milionů
3. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) - $200 milionů
4. Star Wars: The Old Republic (2011) – minimálně 200
5. Final Fantasy VII (1997) - $145 milionů