Ryby

Ryby Zdroj: Profimedia

Vědci tvrdí, že pokud jíte dvakrát týdně plody moře, snižuje to riziko depresí. Ale jen u žen

Pro muže to není právě dobrá zpráva, ale pro ženy zní velmi nadějně. Podle nově zveřejněné studie mohou ženy snížit riziko depresí až o 25 procent, pokud pravidelně jí mořské plody.

Podle expertů nemusíte jít přímo větší sousta ryb, někdy si vystačíte i s obyčejným tuňákovým sendvičem. Informace byly publikovány ve studii v odborném časopise American Journal of Epidemiology. Připravili ji vědci z Menzies Research Institute v australské Tasmánie. Depresemi přitom trpí ve světě stovky milionů lidí. A proč by plody moře měly pomáhat pouze ženám?

Vědci sledovali více než 1400 mužů a žen ve věku 26 až 36 let po dobu pěti let. Nejdříve zjistili, že souvislost mezi konzumací ryb, krevet či mušlí a výskytem depresí, skutečně existuje. Pak přišli i na to, že mozek reaguje na dlouhé řetězce z mastných kyselin (maso má řetězce kratší), které se běžně vyskytují v rybách. A ty mohou být v kombinaci s ženskými pohlavními hormony, estrogenem a progesteronem, příčinou ovlivňování duševního zdraví.

Tím je vysvětleno, proč podobná strava „zabírá“ pouze u žen.

„Existují už i jiné studie, které naznačují, že konzumace tučných ryb může mít všeobecně kladný vliv na lepší náladu,“ vysvětluje doktor Richard Marsh.

Problém s depresemi ve světě přitom neustále roste a ohroženou částí populace jsou více ženy ve věku 16 až 42, protože je pro mnohé z nich daleko těžší sladit pracovní a rodinný život.

Doktoři proto doporučují jako prevenci pro něžné pohlaví co nejširší škálu mořských plodů. Z ryb především makrely, čerstvého tuňáka, lososa nebo obyčejné sardinky.