Video placeholde

Pět důvodů, proč se s tím člověkem už rozejít

Dáma jménem Akirah Robinson popisuje na svém blogu na The Huffington Post, jak skončil její vztah s přítelem a jak poznat, že už toho máte konečně nechat. Že nebude se svým přítelem, poznala už po třech měsících vztahu.

Akirah Robinsonové to došlo v okamžiku, kdy šli s partnerem večer na procházku. V něčem se nepohodli a po dvaceti minutách pokusu o argumentaci měla pocit, že hovoří s mimozemšťanem. Věděla už předtím, že jsou úplně odlišní, ale právě teď jí došlo, že jejich hodnoty a přístupy k životu jsou zcela neslučitelné. Trvalo to pak do rozchodu ještě dlouho, celé tři roky. Prožívali spolu i hezké chvíle, ale věděla, že jednou to skončí. Chtěla, aby pro ni byl partner číslem jedna, ale nebyl. „Být s ním mi nikdy nedalo hluboký pokoj, po kterém jsem tajně toužila.“

Akirah pomáhá jako poradkyně lidem, kteří prošli rozchodem, aby jejich život pokračoval dál. Nikomu neradí, aby se rozešel, pokud na to není připravený, zvlášť pokud jde o případy, do kterých je zapleteno nějaké zneužívání, protože to může být nebezpečné. Ukončit vážný vztah je rozhodnutí, které mění život, takže obvykle nepracuje s ženami, které to ještě mají nedořešené. Jde o lidi, kteří už cítí, že jejich vztah je pryč.

Je to prima

Lidé se normálně chovají tak, že se vyhýbají bolesti a hledají potěšení.  Proto uvádí pět důvodů, co rozchod přinese dobrého a příjemného:

1. Úleva je taaaaak cenná! „Ačkoliv konec vztahu byl ošklivý, ohledně rozhodnutí cítím vnitřní pokoj. Ve skutečnosti jsem nikdy nečekala, že zažiji takovou bolest a klid zároveň. Pomalu jsem si začala uvědomovat, že stres, který jsem zažívala čtyři roky, nebyl jen stres z našeho vztahu. Když nebudete následovat své srdce, způsobí to vždycky příliš mnoho stresu a pnutí. Nic z toho není dobré pro normální zdravý vztah.

2. Můžete se konečně pohnout kupředu, protože už nejste „zaseknutá“. Poté, co jsem se rozešla se svým ex, začala jsem studovat školu, byla povýšena v práci, přestěhovala se do svého vlastního bytu, uběhla deset kilometrů a poprvé cestovala sama po celé zemi. Neměla jsem tušení, jak moc mě náš vztah brzdí, dokud jsem neviděla, co jsem mohla dosáhnout i bez něj. Veškerá energie předtím šla do vztahu, byla nyní nasměrována na mé osobní blaho a bylo to naprosto fantastické. Můj rozchod byl opravdovým procitnutím.

3. Konečně budete hrdí sami na sebe. Vzpomeňte si na všechny ty věci, které jste udělali ve svém životě a které byly na první pohled děsivé. Pokud tohle teď čtete, můžeme předpokládat, že takový risk vás nezabije. Ve skutečnosti vás pravděpodobně posílí a dá vám důležitou lekci nebo vám pomůže růst. Rozchod s bývalým přítelem byl něco, na co jsem myslela znovu a znovu, ale když jsem tím prošla, nemohu si pomoci, ale cítím se na sebe hrdá. Naučila jsem se důležité věci a vyrostla. Ano, rozchody vysávají, ale jsou také příležitostí zažít tyto věci, když je velmi potřebné zvýšit si sebevědomí.

4. Vaši blízcí si zaslouží poctivost, a co je důležitější, vy taky. Je těžké předstírat, že jsi šťastný, když nejsi, ale to mě neodradilo. Stále jsem před ostatními obhajovala svůj vztah, snažila jsem se provést kvadraturu kruhu. Jakmile on v mém životě nebyl, bylo to úžasné kápnout božskou o tom, v jak mizerném vztahu jsem žila. Každá osoba, která mi řekla: „Opravdu jsme ho měli rádi, ale….“ mi pomohla být upřímnější k sobě a přiznat, si, co náš vztah ve skutečnosti sám se sebou o tom, jaký náš vztah vlastně byl - toxický a vyčerpávající.

5. Uzdravení. Skutečné uzdravování je naprosto úžasné a změní váš život (a budoucí vztahy) navždy. Věřte mi.

Trvalo čtyři roky, než skutečně jsem si skutečně připustila, že nic, co bych mohla udělat, nemůže způsobit, aby náš vztah fungoval. Všechna přání, naděje a modlitby světa ho nemohly změnit. Ani když člověk změní sebe. Nechci soudit ani sebe, že jsem to nechala tak dlouho zablokované. Skutečně jsem si myslela, že moje sebevědomí je nějak závislé na mém vztahu. Pokud ještě nejste připraveni skočit, nesuďte samy sebe. Já to dělat nebudu. Jen vy víte, jestli se s tímto člověkem už rozejít, nebo ještě ne. Věřte v sebe sama. Věřte ve své statečné srdce. Poté, až bude ten správný čas, skočte.

Tolik blogerka Akirah. Člověk Američanům závidí jejich pozitivní přístup, že si dokážou pozitivně užít všechno, včetně rozpadu vztahu. Rus by se nad ránem zastřelil, Francouz o tom napsal existencialistický román, Polák a Čech by se opili, ale Američan uběhne deset kilometrů a je šťastný.

V něčem mají ale pravdu, než se v něčem pořád plácat, je lepší gordický uzel rozetnout, pokud přitom někomu neusekneme hlavu. Oni totiž mívají na rozchodu vinu často oba, byť ne stejnou, ale někdo nakonec musí říct, že je konec. Koneckonců se máme se Slováky rádi díky včasnému rozchodu.

Nakonec je ale člověku, kterému vztah funguje, trochu líto, že se nemůže rozejít. Těch slastí, o které přichází!