Nokia N9

Nokia N9 Zdroj: nokia

Kdysi největší výrobce mobilních telefonů Nokia končí

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu. Obě firmy se současně dohodly, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji, oznámila dnes Nokia. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Nokia současně uvedla, že by konečná prodejní cena mohla být o něco vyšší, než původně dohodnutá. Bližší informace však neposkytla.

Indická továrna byla vyjmuta ze smlouvy kvůli pokračujícímu daňovému sporu Nokie s indickými úřady. Továrna ve městě Čennaí bude fungovat jako smluvní výrobce pro Microsoft. Závod v Koreji se zhruba 200 zaměstnanci se zavře.

Firmy původně čekaly, že převzetí dokončí v prvním čtvrtletí letošního roku, nepodařilo se jim však zajistit včas souhlas některých antimonopolních úřadů v Asii. Čína schválila převzetí až na počátku tohoto měsíce.

Kromě výroby mobilních telefonů Microsoft získal i licence a portfolio patentů Nokie. Finská firma se nyní zaměří na síťová zařízení, mapové služby, technologický vývoj a licence. Očekává se, že 29. dubna spolu se svými výsledky hospodaření, které budou jako poslední zahrnovat i výrobu mobilních telefonů, představí své plány do budoucnosti, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters Nokia příští týden představí i nového generálního ředitele, kterým by se měl stát Rajeev Suri (46). Suri je původem Ind a nyní řídí síťovou divizi Nokia Solutions and Networks (NSN), kterou se mu v posledních letech podařilo po drastické restrukturalizaci vrátit do zisku.

Nokia bývala v 90. letech největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Zaspala však nástup chytrých telefonů a předloni ji z první příčky sesadil jihokorejský Samsung. Firmě se nedařilo konkurovat ani chytrým telefonům firmy Apple. Microsoft je již dva roky softwarovým partnerem Nokie.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Na trhu softwaru pro mobilní přístroje, jako chytré telefony a tablety, však zaostává a předstihly ho Google či Apple.

Podobný krok jako Microsoft již dříve učinil jeho konkurent Google, který je autorem operačního systému Android pro mobilní telefony a tablety. Google v roce 2012 koupil amerického výrobce mobilních telefonů Motorola za 12,4 miliardy dolarů (246,2 miliardy Kč) což byla nejdražší akvizice v jeho historii. Letos v lednu však Google Motorolu prodal čínské společnosti Lenovo za 2,9 miliardy USD.