James Elmer Mitchell

James Elmer Mitchell Zdroj: slate.com

Muž, který navrhl mučící program CIA, říká, že jen dobře sloužil své vlasti

Jamese Elmera Mitchella nazývají lidé válečným zločincem a mučitelem. Metody výslechů, které vymyslel pro CIA, byly tvrdě kritizovány hned dvěma výbory amerického Kongresu. Ale bývalý psycholog amerických vzdušných sil trvá na tom, že není monstrum, jakým ho nazývají jeho kritici.

“Lidé berou tuto problematiku hrozně zjednodušeně. Říká se, že jsem prostě přišel do budovy CIA, zaklepal sem na dveře a řekl: Pusťte mě dovnitř, chci mučit lidi a ukážu vám, jak se to dělá. Nebo že si někdo podal inzerát: Hledáme psychologa, který nám řekne, jak mučit teroristy a já se přihlásil, “ řekl Mitchell britskému deníku The Guardian. „Ale já jsem jenom člověk, kterého povolala do služby jeho země. A odvedl jsem dobrou práci.”

Jenže metody Američanů jsou již léta podrobovány kritice doma i v zahraničí a někteří členové Kongresu tvrdí, že CIA léta obelhávala jak vládu, tak zákonodárce.

Postava a vliv doktora Mitchella na samotné vyslýchací metody CIA je do hloubky rozebrán ve zprávě Kongresu o CIA, která tvrdí, že tato zpravodajská služba vědomě dodávala falešné informace o technice a nutnosti používání tvrdých výslechových technik. O této zprávě již Reflex.cz podrobně informoval. Mitchell je navíc vázán dohodou o mlčení, proto nemohl popsat celý svůj příběh, což by prý jinak „rád udělal“. Kritiku své osoby odmítá s tím, že lidé mají dětské představy o výsleších a tajných službách, které pocházejí z televizních seriálů, jako je například 24 hodin.

“Devadesát procent věcí, které se o moji osobě píší, jsou lži. Tyto informace šíří tlusťoši ze sklepů na svých blozích. Lidi si o mně vymýšlejí. Například tvrdí, že jsem mormon. Ve skutečnosti jsem ale ateista. Nezajímá mě, co si o mně lidé myslí. Jsem v důchodu a prožívám jedno dobrodružství za druhým. Sloužil jsem své zemi a hotovo. Dělal jsem pro ty, pro které jsem dělal a nyní je to uzavřená kapitola,” vysvětluje Mitchell.