Ricardo Teixeira

Ricardo Teixeira Zdroj: wikipedia.org

Fotbalový podvod - desetiletá dcera funkcionáře dostala za „práci“ otce úplatek 67 milionů

Kauza spojená s korupcí, která možná nemá obdoby, se odehrává ve světovém fotbale. Britský list The Daily Telegraph zveřejnil informace, že brazilský zástupce v mezinárodní fotbalové asociaci FIFA, dostal úplatek dva miliony liber na bankovní účet své dcery. Za to, že prosazoval pořádání mistrovství světa v Kataru. Do všeho má být zapletený i bývalý šéf FC Barcelony.

Teixeira byl velmi vlivným členem FIFA a vehementně prosazoval světový šampionát v roce 2022 v Kataru. Za to měl podle dokumentů, které má k dispozici Daily Telegraph, dostat úplatek dva miliony liber (v přepočtu 67 milionů korun). Peníze prý dorazily v červnu 2011 na bankovní účet se jménem Antonia Wigand Teixeira. Jenže to je dcera zmíněného funkcionáře, které tehdy bylo pouhých 10 let.

Případ již vyšetřují mezinárodní fotbalové orgány i policie v několika zemích. A do kauzy je podle všeho zapleten i bývalý šéf slavné FC Barcelony, Sandro Rosell.

Rosell byl šéfem Barcelony do letošního ledna, kdy rezignoval kvůli neoprávněnému používání peněz na přestupy fotbalistů. Katalánský fotbalový klub byl už za to potrestán. Možné další tresty ale může přinést vyšetřování.

Poslání peněz na účet desetileté brazilské dívky mel podle Telegraphu zprostředkovat právě Rosell. FC Barcelona totiž měla smlouvu s Qatar Foundation, která se pak vyvinula ve tříleté sponzorství (přinese Barceloně 100 milionů euro) s leteckou společností Qatar Airways. Ta je přímo vlastněna státem, který bude pořádat v roce 2022 mistrovství světa. Katarské úřady jakýkoli úplatek popírají.

O obrovském uplácení fotbalových funkcionářů FIFA se přitom hovoří po celá desetiletí. Většinou se to „řeší“ tím, že odstoupí ze svých funkcí. Uvidíme, jak se vyvine tento případ.