Sýr

Sýr Zdroj: Profimedia

Lékaři varují před některými špičkovými sýry ze Švýcarska a Francie, jsou moc slané

Švýcaři milují sýry, navíc je mají jedny z nejlepších na celém světě. Teď se jim ale dostalo varování od lékařů, že některé známé sýry, pokud je jíte ve větším množství, mohou být zdravotním rizikem. Jsou totiž moc slané.

Fred Paccaud z Univerzitního zdravotnického institutu v Lausanne publikoval na webu Švýcarské zdravotní fórum text, ve které vyzývá krajany, aby snížili spotřebu potravin s vyšším obsahem soli, což se týká i sýrů. Paccaud je ředitelem institutu, který se věnuje sociální a preventivní medicíně. Vysoký příjem soli podle něj zvyšuje rizika onemocnění srdce.

Mezi sýry, které jsou „moc slané“ byly jmenovány slavné švýcarské výrobky jako gruyère či ementál. Patří sem podle lékařů i francouzský roquefort nebo řecká feta. Například světová zdravotnická federace doporučuje denní příjem soli ve výši pěti gramů, ale Švýcaři spotřebovávají mezi osmi až 12 gramy.

Určitý problém si přitom uvědomují i samotní výrobci sýrů a hledají cesty, jak to vyřešit. Tak jednoduché to ale samozřejmě není. Například u gruyère se sůl používá jako prvek, který brání tomu, aby se sýr zkazil v době zrání. Jiná studie švýcarských vědců, kteří se věnují zemědělským výrobků, ale tvrdí, že sýry budou stejně kvalitní i pokud se obsah soli sníží o pětinu.

Jenže samotní zákazníci namítají, že měnit chuť u sýrů, která se vyrábějí po dlouhá staletí s určitou recepturou, by bylo nezodpovědné a sebevražedné.