Še  Pching

Še Pching Zdroj: archiv

460 000 včel přistálo na jediném člověku. On dokonce chtěl, aby se to stalo

Prodat med není ani v Číně vždy jednoduché. Ví to i čínský producent Še Pching. Ten proto každý rok opakuje vděčnou, ale na první pohled nebezpečnou, marketingovou akci, které se v nejlidnatější zemi světa říká „Včelí vousy“. Necháte se od paty k hlavě obalit včelami a tím se snažíte nalákat kupující i na svůj med.

Tato technika není úplně nová, stala se z ní postupně tradice a původně pochází z města Čchung-čching v jihozápadní Číně, odkud je i Še Pching. Jak ale včely nalákat právě na tělo včelaře a dosáhnout toho, že vás nepopíchají?

Stačí umístit včelí královnu do malé klece, která se pak připevní na tělo dotyčného „nešťastníka“. To přitáhne ostatní včely, které nakonec člověka dokonale obklopí. Še Pching si chránil jenom hlavu. Natáhl si přes ni igelitku. „Upřímně, byl jsem nervózní, ale dělám to opakovaně, abych udělal reklamu svému medu,” řekl agentuře AFP.

V rámci přípravy na Včelí vousy se Še nemyl a nepoužíval mýdlo. Říká, že tělo umyté mýdlem včely dráždí. Všechny včely na jeho těle nakonec vážily přes 45 kilogramů a bylo jich odhadem 460 tisíc. Světový rekord ve váze včel na těle však nepřekonal. Ten je 61,4 kilogramu.