Mattero Renzi

Mattero Renzi Zdroj: Profimedia.cz

Italský premiér Renzi okupoval všechny televize, za dva týdny v nich byl 70 hodin

Itálie má od 22. února nejmladšího premiéra ve své historii. Matteo Renzimu je pouhých 39 let. A možná i to je důvod, co předvedl v prvních týdnech svého vládnutí. V Itálii se o tom hovoří jako o „strategii okupace televize“.

Italský list La Stampa se podrobněji podíval na Renziho v programech a pořadech televizních stanic a dopracoval se k zajímavým číslům. Ve dnech od 17. do 31. března se nový premiér objevoval na obrazovkách v průměru pět hodin denně. Celkově to v tomto období zabralo neuvěřitelných 70 hodin.

Celých 22 hodin bylo ve sledovaném období ve zpravodajství věnováno rozboru a pokrytí Renziho projevů a vystoupení. Přímo jeho osobě, nebo jeho práci, bylo pak věnováno dalších 29 hodin. Až 17 hodin zabraly živé diskuse v nejrůznějších večerních politických pořadech.

Odborníci tvrdí, že Matteo Renzi je „jedinečný propagandista“ (prý v tom připomíná někdejšího britského premiéra Tonyho Blaira) a je nesmírně dynamický, protože musí poměrně rychle změnit neutěšenou ekonomickou situaci ve své zemi. Zda k tomu stačí okupovat všechny televize, je otázkou.