Tetris

Tetris Zdroj: Profimedia.cz

Populární hře Tetris je třicet let, slavilo se hraním na rekordní obrazovce

Fanoušci světoznámé elektronické hry Tetris si v sobotu vyzkoušeli svou oblíbenou zábavu na rekordně velké "obrazovce". Hráči v americké Filadelfii měli možnost ovládat barevné čtverečky na fasádě mrakodrapu Cira Centre. Akce byla součástí oslav 30. výročí vzniku této hry.

Večerní projekce na devětadvaceti poschoďové budově přilákala zájem stovek lidí. Na skleněné fasadě tohoto mrakodrapu se obvykle pomocí stovek LED světel promítají po setmění náhodné geometrické tvary, v sobotu však na dvou stranách budovy ovládali počítačem generované obrazce složené ze čtverců velikosti oken soutěžící pomocí joysticků.

Tetris vymyslel v roce 1984 ruský programátor Alexej Pažitnov. Cílem hry je pomocí otáčení a přesouvání umístit na hrací plochu co nejvíce různých obrazců složených z malých čtverečků. Zprvu neznámou zábavu zpopularizoval až koncem 80. let tvůrce her Henk Rogers jejím spojením se společností Nintendo. "Jestliže hra vydrží rok, je to úžasné. Obvykle vyjdou z módy hodně rychle," komentoval nezvyklý úspěch Tetris Rogers.

Organizátor akce Frank Lee vyrovnal svůj rekord ve velikosti plochy, na níž se hrála elektronická hra - na stejné budově loni promítl ještě starší kultovní hru Pong.