Tučňáci

Tučňáci Zdroj: Wikimedia.org / Ben Tubby

Namíříme na vás tučňáky, ne rakety, smějí se obyvatelé Falkland argentinské prezidentce

Spor mezi Velkou Británií a Argentinou o Falklandské ostrovy (v Buenos Aires jim říkají Malvíny) má někdy i naprosto bizarní podoby. I když válka o ostrovy v roce 1982 byla reálná.

Před několika dny argentinská státní agentura Telam zveřejnila zprávu, že na Falklandech má vzniknout vojenská základna NATO, na které budou umístěné i jaderné zbraně. Argentinská prezidentka Cristina Fernandez de Kirchnerová pak se zcela vážnou tváří tvrdila, že „to je pravda a že to už dále nemůže skrývat“.

Problémem ovšem je, že vůbec nikdo v Severoatlantické alianci, ve Velké Británii a ani na Falklandech o žádné základně nic neví a netuší. Navíc místní obyvatelé si nic podobného nepřejí, říkají to opakovaně. Reakce Falklanďanů na argentinské „starosti“ byla proto vtipná. Po internetu začaly kolovat obrázky, u nichž byly popisky, že čtenář může vidět jaderné střely, které mohou být namířeny i na věčného protivníka. Ovšem byly to fotky tučňáků.

V březnu loňského roku se uskutečnilo na Falklandech referendum o statusu území. Čísla připomínají výsledky na Krymu. Účast byla 92 procent, pro zachování ostrovů jako Britského antarktického území, se vyslovilo 99,8 procenta hlasujících. Některé média pak „pátrala“ po několika lidech, kteří neřekli ano.