Horoskop

Horoskop Zdroj: Profimedia

Věříte horoskopům a astrologii? Tak to děláte pořádnou chybu

V každému horoskopu najdete vysvětlení toho, co se ve vašem životě děje. Například „zpětný chod“ planety Merkur se stal vysvětlením všeho, co je špatně. Pak se dočtete: Nenastupujte do nové práce. Necestujte. Nic nekupujte. Jaká je ale skutečnost? Na to se podíval Derek Beres na webu Big Think.

Právě zpětný chod Merkuru je pouze iluze. Rotace planety se zpomalí, a proto se zdá, že se vzdaluje. Ve skutečnosti jde ale pořád dopředu, i když pomaleji. Tato optická iluze je skvělou metaforou toho, co provádí astrologie v našich mozcích: Dává řád vesmíru, který se zdá naprosto chaotický. To ale neznamená, že astrologie říká pravdu.

Samozřejmě pravda je naprosto jiná. Když mají někteří lidé problémy v životě, může to astrolog připsat Merkuru. Jiní ale v ten samý moment zažívají šťastné období. Planety - neplanety, věci v životě se prostě neustále mění.

Většina lidi naštěstí nebere horoskopy vážně. Ale mnoho lidí se k nim uchyluje právě v době, kdy se ocitají v nesnázích. O to je to nebezpečnější. Astrologie tak může mít i skutečné ekonomické, emocionální a společenské dopady.

V nedávném článku Matthewa Remskiho, která se zabývá indickou astrologií, se píše: “Astrologický mix romance, intuice, kouzla, nostalgie po minulosti a lidských archetypech, ignoruje jakékoliv racionální poznávání skutečnosti. V nejlepším je astrologie bohatým motorem pro poznávání psyché. V nejhorším bohužel vydělává na každém selhání našeho vnímání, které má přirozenou tendenci si svět vykládat magicky, nikoliv racionálně. Další selhání tkví v nevědomé projekci sebe do astrologických archetypů. Astrologie v našem hořícím světě zkrátka poskytuje jenom malou útěchu.”

Lidé mají navíc obrovskou tendenci si astrologii idealizovat. Vybíráme si z ní to, co se nám právě hodí. Postupně z těchto věcí sami (nebo s pomocí šarlatánů) vytváříme příběh. Domněnky, které se nevyplní, jsou zapomenuty, nebo omluveny, jako další příběh určený pohyby planet. Astrolog vám možná vybere nejlepší datum pro vaší svatbu, ale pokud manželství skončí rozvodem, tak je to nepochybně součást nějakého “většího plánu”, který vám hvězdy přichystaly.

Autor textu na Big Think popsal i vlastní příběh (podobné najdeme v Česku): „Po mém prvním bolestném rozchodu ve dvaceti letech jsem se vydal za astroložkou, aby mi pomohla ujasnit, co se vlastně v mém životě děje. Věděl jsem, že 10 dolarů, které mělo setkání stát, se určitě nafoukne do větší částky, ale proč to jednou nezkusit. Astroložka potřebovala noc, aby mohla mojí situaci probrat ve svých snech, což stálo 25 dolarů. Další den jsem se vrátil a zjistil jsem, že mě někdo tajně manipuluje. “Kdo to je?” zeptala se astroložka. Nikdo. Neměl jsem žádně nepřátele. ,,Někdo to musí být”, řekla. Ne. I přesto mi připravila sérii koupelí. Prý jimi musím projít, abych se očistil od zlé karmy, kterou mám na sobě. Celková cena 700 dolarů. To už jsem nezaplatil.“

Astrologie dělá úplně vše z toho důvodu, abychom nemuseli řešit své problémy v reálném životě. Místo toho, abychom se přímo potýkali s naším vlastním strachem a nejistotou, se obrátíme na vesmír s tím, aby nám dal odpověď. A existuje samozřejmě spousta lidí, kteří vesmír “znají” a za jistou částku (tím větší problém, tím jsou částky vyšší) nám „dobře“ poradí. Výsledek bývá v reálném životě naprosto jiný.

Všichni to víme, přesto se obrovské množství lidí někdy k horoskopům a astrologům obrátí.