Bezdětná

Bezdětná Zdroj: Marek Douša

STEVE FISHER: Co se dá dělat bez dětí

Máte-li děti, pravděpodobně s nimi trávíte spoustu času a staráte se o jejich každodenní potřeby. Máte-li velmi malé děti, můžete v předchozí větě zřejmě s klidem nahradit příslovce „spoustu“ neurčitým zájmenem „všechen“.
Proto jste možná zapomněli, že existuje mnoho činností, do nichž se můžete s partnerkou či partnerem pustit a které vůbec nevyžadují přítomnost vašich potomků.

Pokud by se najednou zjevil člověk, jenž by vám děti pohlídal, možná byste byli na rozpacích, co byste vy dva vlastně mohli bez nich dělat.
Jako pomůcku rodičům, které by taková nenadálá příležitost momentální svobody mohla zaskočit, uvádíme následující přehled „bezdětných“ aktivit, jež se vám pravděpodobně už zcela vykouřily z hlavy.

Stravovat se jako lidi

Vyrazte si s manželem na večeři a nechte se okouzlit jeho schopností nakrájet si knedlíky a maso docela sám. S potěšením sledujte svou ženu, jak dokáže vypít celou sklenku vína, aniž by se celá pobryndala či polila ubrus. Všimněte si, že ani jeden z vás si nedává hlavu na stůl a nebručí, kdy už to jídlo konečně přinesou. Oceňte též báječný fakt, že dosud na zem nespadla ani jedna vidlička, nůž či lžíce.

Mluvit bez řvaní

Během takové večeře si můžete všimnout ještě dalšího úkazu: jak málo při večeři oba zvyšujete hlas, možná ho za celý večer nezvednete ani jednou. To je pozoruhodné, neboť síla vašeho a partnerova hlasu se po celou dobu pohybuje v rozumném rozmezí 50–60 decibelů, a může tak oscilovat třeba i celý večer! Při této hlasitosti vašich projevů budete zřejmě překvapeni příjemným zabarvením partnerova – a také svého vlastního – hlasu. S úžasem sledujte, jak jeden druhého žádáte o cokoliv normálním hlasem, aniž by mu ten druhý otráveně odsekl: „Coo?“

Dívat se na jiné než kreslené filmy

Připouštím, zpočátku je to trochu podivné, ale jakmile pomine prvotní šok z poslechu obyčejných lidských hlasů vycházejících z hrdel skutečných lidí – namísto různých zvířátek, ptáčků, rybek, hraček, autíček atd. –, může se jednat o změnu velice osvěžující. Nicméně lepší je postupovat opatrně. Nevrhněte se hned na filmy Larse von Triera. Začněte se snímkem částečně kresleným, třeba o robotech, upírech či elfech. Pak přejděte na filmy, jež téměř realisticky zobrazují skutečný život, například něco s Tomem Hanksem. Vaším vrcholným cílem by mělo být sledování dvouhodinového (ano, dvouhodinového) filmu pro náročného diváka, který vaše ratolesti uspí po prvních pěti minutách.

Zajet si někam autem bez nerváků

Velkým objevem vaší nové, „bezdětné“ zkušenosti bude zjištění, jak dlouho váš partner vydrží v autě bez zastávky na čurání. Taky se asi přistihnete, že se dlouhé minuty bez přestávky díváte jen dopředu a předním sklem obdivujete krásy okolní krajiny. Nepanikařte a neotáčejte se. Na zadních sedadlech skutečně nikdo není. Ani živáček. Smiřte se s tím. Pusťte si cédéčko. Ne, soundtrack z Lvího krále si nedávejte! Zkuste něco jiného. Uvolněte se. Můžete si dovolit i jiné extravagance. Rolling Stones? Jo, to půjde. Doopravdy. Nikdo nezačne kňourat: „Já se picnu. Co je zase tohle?“

Zdřímnout si

Pokud máte velmi malé děti, a zejména jste-li s nimi celé dny doma, zřejmě jste už objevili radosti období zvaného „dát dítě spát“. Vlastně je tu 99,9% pravděpodobnost, že tohle jsou nejoblíbenější chvilky vašeho dne. Ale věděli jste, že je prakticky možné zdřímnout si, i když je vaše dítě vzhůru? Ne, neděláme si legraci. Bude-li někdo ochoten vaše dítě během dne pohlídat, zkuste to. Budete uneseni.

V klidu se pomilovat

Vaše první reakce na tuto možnost může být následovná: „A co je to vlastně ten ,sex‘, o kterém mluvíš? Týká se to nějak vaření, uklízení, nebo neustálého sbírání hraček a šatstva z podlahy? Protože tohle je to jediné, co v současnosti znám a provozuji.“ No dobrá, uznávám, že by to mohl být plán až příliš ambiciózní, pokud je to už dost dlouho, co jste se spolu ocitli sami. Takže, pro začátek se snažte místo toho si pěkně zdřímnout. Oba vypadáte, že by vám pořádný šlofík mohl přijít vhod.