Gepard

Gepard Zdroj: zoochleby.cz

Chcete si pohladit geparda? Ve středočeské ZOO Chleby můžete

Nejrychlejším suchozemským zvířetem planety je gepard, který dokáže běžet rychlostí přes 110 kilometrů v hodině a krátkodobě i více. Ve středočeské ZOO Chleby si můžete toto nádherné zvíře dokonce pohladit.

Od roku 2009 zde mají gepardici jménem Mzuri z Německa. Ředitel ZOO René Franěk k této šelmě pouští zejména ženy. Ty prý snáší Mzuri daleko lépe než muže. Pro děti není ale návštěva geparda právě nejvhodnější. Pro ně je připraveno krmení jiných zvířat.

ZOO Chleby byla založena v roce 1997 a je první oficiální porevoluční nestátní zoologickou zahradou v České republice. Od 1. dubna je vstupné 100 korun pro dospělého a 70 korun pro děti. Zahrada se nachází několik kilometrů od Nymburka.

První ZOO na světě, která chovala geparda, byla v roce 1829 Londýnská zoologická zahrada, toto zvíře zde ale žilo méně než jeden rok. V roce 1956 se v americké Filadelfii nečekaně narodila tři mláďata, první úspěšný odchov je ale zaznamenán až z roku 1960 v německém Krefeldu. První přirozený odchov je znám ze soukromého chovu doktora Spinelliho z Říma.