Supermodelka Lindsay Ellinson předvádí oblečení a doplňky, které byly vyrobeny ve 3D tiskárně

Supermodelka Lindsay Ellinson předvádí oblečení a doplňky, které byly vyrobeny ve 3D tiskárně Zdroj: Facebook

3D tiskárny změní módu stejně, jako internet změnil přístup k hudbě

Nejmodernější 3D tiskárny mohou už dnes vyrábět části raket, jídlo, domy, nebo dělat kopie lidských orgánů. Každým dnem navíc přibývají materiály, které mohou tyto tiskárny použít. Někteří odborníci si proto myslí, že v blízké době změní i módu. A to stejně razantně, jako internet změnil přístup k hudbě.

Výrobky z 3D tiskáren zahrnují už i kovy, plasty, dřevo a nylon. Newyorská firma Shapeways prodává 3D šperky. Firma Continuum zase vytvořila první 3D vytištěné bikini. Aaron Rowley ze San Franciska experimentuje s tiskárnou, která může vytvořit oblečení z polymerů tkaniny – což je podle mnohých budoucnost 3D tištěného oblečení.

“Žijeme ve světě, kde móda a design dostává více a více osobních prvků,” říká Jonathan Askin, profesor z brooklynské právnické školy a konzultant práva na internetu. “Dnes může každý publikovat texty, nebo distribuovat volně hudbu po celém světě. Pomocí 3D tiskáren bude teď každý moci navrhnout své vlastní oblečení.”

V současnosti je 3D tisk módy záležitostí takzvaného haute couture (drahé, na míru šité módy). První 3D vytištěné modely byly veřejnosti totiž představeny na Victoria’s Secret Fashion Show v roce 2013.

Toto oblečení je sice dovedně provedené, ale není moc praktické. Čeká nás ještě dlouhá cesta, než budeme všichni oblečení ve 3D bundách a 3D kalhotách. Ale ve světě moderních technologií může dlouhá cesta znamenat pouze několik let, či dokonce měsíců. Pokud jsou 3D tištěné náramky a prsteny již dostupné pro běžného zákazníka, za jak dlouho budou dostupné 3D tištěné tenisky a tílka?

S vývojem 3D tisku jdou v ruku v ruce spory o otázce autorských práv. Komunita, která vznikla kolem 3D tiskáren, používá většinou open source (tedy kód, který každý může zdarma použít, nebo upravit podle vlastní chuti) kódy a designy. Stránka společnosti MakerBot Thingiverse nabízí různé open source kódy pro tisk nejrůznějších věcí, včetně šperků.

“Nebudeme si již muset kupovat oblek ze stojanu a doufat, že nám bude sedět. Nebudeme si již muset kupovat šaty s páskem nebo stuhou, která se nám nelíbí,” říká Askin. “Budeme moci přizpůsobit vše našim přáním.”

Třidimenzionální skenování a modelování ale také znamená, že cokoliv, včetně haute couture, se bude moc replikovat, což dláždí cestu pro dokonalé padělání výrobků. Ten si bude moci v budoucnosti vytisknout jakýkoliv uživatel u sebe doma.

Jediná cesta, jak se budou moci módní návrháři bránit proti kradeným designům svých věcí, je prakticky neustálá inovace. Ne náhodou je právě na tomto principu postavený celý svět technologií.