Nazario Moreno Gonzalez

Nazario Moreno Gonzalez Zdroj: wikipedia.org

V Mexiku už podruhé zastřelili stejného narkobarona. To není vtip…

Mexický narkobaron Nazario Moreno Gonzalez byl známý i pod jménem El Mas Loco (Nejbláznivější) a tomu odpovídá i jeho smrt. Policie oznámila, že ho v neděli ráno zabila ve vesnici Tumbiscatio v mexickém státě Michoacan. Ovšem to samé policie oznámila již v roce 2010. A podobné zprávy se objevily dokonce už několikrát předtím.

„Díky srovnání otisků prstu můžeme na sto procent potvrdit, že to byl Nazario Moreno Gonzalez," uvedl Tomas Zeron, šéf vyšetřování úřadu federálního žalobce. Jak se ale něco podobného mohlo stát?

V roce 2010 se dostaly bezpečnostní složky do přestřelky s členy kartelu Templářští rytíři a někdo si pak připsal zásluhy tím, že tvrdil, že v boji padl i Moreno (43 let), který kartel vedl. Tělo se ale nenašlo. Přesto policie trvala na svém. O smrti narkobarona se navíc hovořilo i předtím. Nikde ale nebylo jeho tělo.

Nazario Moreno byl původně zakladatelem kartelu La Familia, pak působil u Templářských rytířů. Obě skupiny prosluly krutostí a nemilosrdným popravováním svých odpůrců, ale i obyčejných civilistů, kteří nechtěli spolupracovat.

V únoru byl v Mexiku také dopaden nejhledanější zločinec světa Joaquin Guzmán neboli Prcek (El Chapo), šéf mocného kartelu Sinaloa, který působí i v Evropě.

Drogová válka si v Mexiku vyžádala za posledních deset let kolem 60 tisíc obětí.