Facebook Whatsapp

Facebook Whatsapp Zdroj: Profimedia

Facebook koupil provozovatele aplikace Whatsapp za 16 miliard dolarů

Největší internetová společenská síť Facebook oznámila, že za 16 miliard dolarů (319 miliard Kč) kupuje provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými mobilními telefony Whatsapp.

Z této sumy mají být čtyři miliardy dolarů vyplaceny v hotovosti a zbývajících 12 miliard v akciích Facebooku. Firma má také vyplatit tři miliardy dolarů v akciích zakladatelům a zaměstnancům WhatsApp v průběhu čtyř let od uzavření smlouvy.

Konkurence

ProFacebook představoval WhatsApp jednu z nejagresivnějších konkurenčních služeb na poli smartphonů. Umožňuje mezi mobily nejrůznějších značek zasílat textové zprávy podobné sms bez poplatků. Služba využívá stejný mobilní internetový tarif, jaký se používá k prohlížení e-mailu a surfování na internetu. Navíc umožňuje zprávy posílat i s fotkami, videozáznamy a zvuky.

WhatsApp

Společnost WhatsApp Inc. založili v roce 2009 Američan Brian Acton s Ukrajincem Janem Koumem, kteří před tím pracovali pro americkou internetovou společnost Yahoo. Sídlo firmy je v kalifornském Mountain View. a má 50 zaměstnanců.

- Název pochází z anglického výrazu "What's up?", neboli "Co se děje ?" či "Jak to jde?".
- WhatsApp je multiplatformní aplikace sloužící pro mobilní komunikaci. Umožňuje zasílat textové zprávy podobné sms bez poplatků. Služba využívá stejný mobilní internetový tarif, jaký se používá k prohlížení e-mailu a surfování na internetu. Navíc umožňuje zprávy posílat i s fotkami, videozáznamy a zvuky. K dispozici je pro zařízení iPhone, BlackBerry, Windows Phone, Android a Nokia.
- WhatsApp podporuje desítky jazyků, mezi nimiž je i čeština. První rok užívání je služba bezplatná, za každý další rok její uživatelé zaplatí jeden dolar (asi 20 korun).
- Za pět let si tato komunikační aplikace získala přes 450 milionů uživatelů a její zisk v loňském roce činil podle odhadu investiční firmy Windforce Ventures asi 60 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun).
- Logem firmy je telefonní sluchátko v zelené bublině.