Čína

Čína Zdroj: china.org

Číňané zakázali nudismus na svém ostrově Chaj-nan

Šéf komunistické strany zakázal na subtropickém čínském ostrově Chaj-nan nudismus pod hrozbou nucené „převýchovy“. Označil jej za „necivilizovaný“ a „nečínský“ jev.

Chaj-nan patří mezi oblíbené místo pro své teplé podnebí (říká se mu i „ostrov palem“), hezké pláže a také kvůli tomu, že je jedním z center tradiční čínské medicíny. Jezdí sem miliony Číňanů, Korejců či Rusů. Na některých místech se zde v posledních letech ale objevily stovky nudistů. Diskuse, zda se mají lidé možnost na plážích svléknout, se tady vede už několik let. „Není přece normální, že člověk plave či se opaluje nahý,“ tvrdil pro čínská média jeden vysoký úředník na Chaj-nanu.

Policie začala minulý týden provádět pravidelné kontroly, zda se nařízení o zákazu nudismu dodržuje. Vyvěsila nařízení na zdích u pláží a pomocí reproduktorů varuje naháče, že pokud se nepodrobí omezení a nezahalí se, tak mohou být zadrženi a může jim hrozit „převýchova“ v trvání až 10 dnů.

Nudisté úředníkům oponují tím, že se jedná pouze o „návrat k přírodě“ a že jim opalování bez plavek „pomáhá léčit onemocnění kůže“. Vtipně reagovali na celou kauzu někteří čínští blogeři, začali si stěžovat, že většina místních nudistů jsou muži ve středním věku a že by raději viděli mladé, hezké ženy.