Ukrajina zásnuby

Ukrajina zásnuby Zdroj: YouTube.com

Uprostřed chaosu v Kyjevě zazněla slova „Vezmeš si mě“?

Ani běsnící dav demonstrantů mladíkovi nezabránil, požádat svou vyvolenou o ruku. Jeden z protestujících v neděli na náměstí Nezávislosti v Kyjevě poklekl a zeptal se své dívky, zda si ho vezme. I podobné scény se mezi boji s policií odehrávají v průběhu další ukrajinské „revoluce“.

Mezi ukrajinským chaosem tak zavál čistý vánek lásky, když se mladý demonstrant Žeňa (23) rozhodl, požádat svou lásku mladinkou Anastázii (17) o ruku přímo uprostřed nepokojného davu demonstrantů. Pro ostatní to byl zvláštní pohled: Jeden z protestujících oděný do helmy, kukly a neprůstřelné vesty z ničeho nic poklekl před mladou dívkou a do megafonu pronesl slova „Vezmeš si mě?“. Celou scénu zachytili fotografové. Snoubenci se potkali uprostřed demonstrací na začátku tohoto roku a hodlají se vzít na místě svého setkání – na barikádách.

Demonstrace na Ukrajině vypukly po odmítnutí prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení k Evproské Unii. Odstoupení prezidenta požadovalo o víkendu přes 60 tisíc lidí. Janukovyč se nyní vrátil z nemocenské a čelí otázkám, zda se hodlá vzdát nebo proti demonstracím konečně zakročí. Jeho rozhodnutí zatím není jasné. Prvním pokusem Janukovyče a vlády o uklidnění krize byla nepovedená amnestie pro zadržené demonstranty a zrušení některých zákonů omezujících demonstrace. Opozice ale soudí, že je to málo, požaduje demisi vlády i hlavy státu. Na Ukrajině vzpoura proti proruské vládě trvá už od listopadu.