Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Profil zakladatele Facebooku
Mark Zuckerberk a Priscilla Chan
Zakladatel oznámil iformoval o své svatbě na Facebooku
V roce 2012 vstoupil Facebook na burzu
Společnost, která provozuje sociální síť Facebook se stěhuje do nových kanceláří v obrovském komplexu budov za $250 milionů. Vejde se sem přes 3000 zaměstnanců, kteří mají k dispozici místnost s herní konzolí Xbox, s hudbou, s kulečníky, a jídlo zdrama v občerstvovacím koutku.
5
Fotogalerie

Sociální síť Facebook dnes slaví 10. narozeniny

Je největší internetovou společenskou sítí na světě, která si za dobu své existence získala již přes miliardu uživatelů. Sociální síť Facebook, kterou před deseti lety, 4. února 2004, založil student Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg spolu se svými dvěma spolužáky, si svou masovou popularitu vysloužila díky své přístupnosti a komunikační jednoduchosti.

Facebook nabízí sdílení fotografií nebo videí, lidé zde mohou vyjadřovat i své pocity a vzájemně na sebe reagovat. Každou fotografii navíc mohou přátelé komentovat a můžou také označit, kdo z lidí, mající profil na Facebooku, na ní je; podobné možnosti nabízí Facebook i pro video. Uživatel si ale může upravit to, kdo si bude jeho soukromé informace prohlížet (v základním nastavení je vidí pouze všichni potvrzení přátelé), je ale možné oprávnění rozšířit nebo naopak výrazně omezit na konkrétní uživatele.

Facebook je provozovatelem největší internetové společenské sítě na světě a koncem prosince loňského roku měl přes 1,2 miliardy uživatelů. Firma tvrdí, že každý den její služby využívá zhruba 700 milionů lidí. Nejvíce aktivních uživatelů je v USA, kde jejich počet dosahuje 170 milionů, na druhém místě je Brazílie (asi 75 milionů), dále Indie (65), Indonésie (49) a Mexiko (44). K loňskému roku byl Facebook dostupný v 70 jazycích včetně češtiny. Nejvíce fanoušků má na síti z jednotlivých osobností zpěvačka Rihanna (84 milionů), za ní jsou rapper Eminem (80 milionů) a zpěvačka Shakira (78 milionů).

V ČR je na Facebooku asi 4,2 miliony uživatelů, což Česko řadí na 48. místo na světě. Na této sociální síti u nás převažují z 52 procent ženy a nejvíce uživatelů je ve věkové kategorii v rozmezí 25 až 34 let.

Historie Facebooku

Historie Facebooku sahá do roku 2004, kdy ho založil student Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg se svými dvěma spolužáky jako místo pro setkávání spolužáků a učitelů z jeho školy na internetu. K Harvardu se nejprve přidaly další vysoké školy, teprve v září 2005 přibyly americké středoškolské instituce a až v září 2006 se Facebook otevřel všem. Dnes má firma asi 5700 zaměstnanců a sídlí v kalifornském Menlo Park.

Od samého začátku čelí síť kritice kvůli ztrátě soukromí svých uživatelů. Aktuálně firma čelí ve Spojených státech hromadné žalobě, která tvrdí, že Facebook sleduje zprávy, ve kterých uživatelé sdílejí odkazy na jiné webové stránky. Získává tak prý profil jejich internetových aktivit. Facebook označil obvinění za nepodložená.

Nejznámější a nejdelší spor vedl Facebook s dvojčaty Cameronem a Tylerem Winklevossovými, která kdysi založila na Harvardově univerzitě firmu nazvanou ConnectU a Zuckerberg jim podle nich myšlenku ukradl. Facebook jejich nároky odmítl a trojice se v dubnu 2011 dohodla po dlouhé právní bitvě na finančním vyrovnání za 65 milionů dolarů.

Vstup na burzu

Důležitým milníkem pro Facebook byl vstup na burzu NASDAQ, ke kterému došlo 18. května 2012. Nejočekávanější burzovní debut roku byl ale zklamáním pro investory a analytiky, protože se předpokládalo, že akcie stoupnou o desítky procent. Upisovací cena akcií byla stanovena na 38 dolarů, hned první den kurz vystoupil až ke 45 dolarům. Od té doby ale akcie prakticky jen klesaly a 4. září 2012 se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru. Po 24. červenci loňského roku, kdy firma zveřejnila překvapivě příznivé čtvrtletní výsledky, však akcie začaly silně růst. Historické maximum zatím zaznamenaly 9. ledna 2014, kdy se jejich cena vyšplhala na 58,96 dolaru.

Síť v uplynulých měsících představila řadu nových produktů a změn. Firma například podstatně změnila svůj novinkový kanál News Feed, který uživatelům poskytuje přísun novinek od "přátel" nebo ze zvolených webových stránek. Představila rovněž soubor aplikací s názvem Home, který má hlouběji propojit sociální síť s mobilním telefonováním. 

Někteří analytici nicméně v poslední době spekulují, že mladší uživatelé o Facebook ztrácejí zájem a přesunují se k novějším službám, jako je například síť pro sdílení fotografií Instagram.

Kontroverzní film

V září 2010 měl světovou premiéru film The Social Network režiséra Davida Finchera o počátcích Facebooku. Snímek získal čtyři Zlaté glóby a tři Oscary a za nejlepší film roku ho také označila Asociace losangeleských filmových kritiků. U Zuckerberga údajně film přílišné nadšení nevyvolal, internetový guru označil scénář za nepřesný.

ANKETA