Shannon Flynn

Shannon Flynn Zdroj: BBC

BBC zakázala v dětských pořadech rty s červenou rtěnkou, sexy oblečení a některá slova

Britská televize BBC se rozhodla vymýtit z dětských pořadů (hovoří o dětech mezi šesti až dvanácti lety) všechno, co by mohlo narušit jejich mravní výchovu. Nechce proto, aby například moderátorky měly rty namalované červenou rtěnkou a jejich oblečení působilo příliš „sexy“.

Melissa Hardinge, zkušená producentka a editorka dětského kanálu CBBC, to vysvětluje tím, že existují věci, které jsou pro některé děti a rodiče zcela normální, ale pro jiné ne a že proto musí televize hledat cestu, jak se vyhnout některým excesům. Hledat se tedy mají například pro děvčata „vhodné ženské vzory“, které na obrazovce nepůsobí vyzývavě. Děti si podle vedení kanálu totiž berou vzory z moderátorů a hostů v televizi. Podle nich se chovají, podle nich se někdy i oblékají.

Zátah bude proveden i na možná sprostá slova použitelná v pořadech či na hodnocení násilí v představovaných filmech. „Zažila jsem už na poradě dvacetiminutovou diskusi, zda je slovo prd přijatelné v dětském vysílání, nebo ne. Vždy ale záleží na kontextu, či zda se dá nahradit nějakým eufemismem,“ vysvětlovala Hardinge otázky, který se v současnosti věnuje.

Velká diskuse se vede i o zobrazovaném násilí, kterého jsou televize plné.