China Moses

China Moses Zdroj: Facebook/China Moses

Skvělá China Moses zahájí ostrý provoz pražského jazzového klubu The Loop

Vynikající americká zpěvačka China Moses ve čtvrtek slavnostně zahájí provoz pražského jazzového klubu The Loop. Spolu s ní diváci uvidí i francouzského pianistu a skladatele Raphaëla Lemonniera na koncertu, který je věnován světovým bluesovým zpěvačkám.

China Moses je dcerou několikanásobné držitelky Grammy zpěvačky Dee Dee Bridgewater a režiséra Gilberta Mosese. Momentálně žije v Paříži a to ovlivňuje i její tvorbu. Od roku 2008 se pustila do experimentování v různých stylech, jako je rock, funk či hip hop. Její poslední projekt Crazy Blues, s kterým přijíždí i do Prahy, je koncipován jako pocta velkým bluesovým zpěvačkám, například Mamie Smith, Lil Green, Esther Phillips, Nině Simone, Janis Joplin či Donně Summer. Svou doprovodnou kapelu možná právě proto China Moses přezdívá Rough Soul (drsný soul).

Klub The Loop má na pražské Občanské plovárně za sebou už několik měsíců zaváděcího provozu, ale až teď bude slavnostně otevřen a rozběhne se naplno. Stojí za ním letitá snaha lidí kolem Českého národního symfonického orchestru, kteří si přáli mít v hlavním městě skutečně prestižní jazzovou scénu. O vznik se zasloužili zejména zakladatel a šéf ČNSO a významný český trumpetista Jan Hasenöhrl, či kytarista Lukáš Chejn. „Klub by měl být výkladní skříní jazzu i dalších hudebních směrů v Praze. Laťku chceme nastavit na nejvyšší evropské úrovni,“ řekl Reflexu.cz Hasenöhrl. Zajímavostí je, že The Loop se občas přesune i na jiná místa.

Jako lahůdku pro nejbližší měsíce klub připravuje koncert amerického The Buddy Rich Bandu, s kterým by do Prahy měli přijít zahrát i někteří původní členové tohoto dnes již legendárního souboru. Samotný Buddy Rich, který zemřel již v roce 1987, byl označován za jednoho z nejgeniálnějších světových bubeníků moderní doby a jeho hra se vyznačovala virtuózní technikou.

Koncert: China Moses a Raphaël Lemonnier - Crazy Blues; The Loop Jazz Club; 30. ledna 2014; ve 20 hodin; Občanská plovárna, U Plovárny 8, Praha 1 – Malá Strana.